Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 27 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Vergeet aandelen en Bitcoin, Nederlandse kaas blijkt goede investering

Investeren en beleggen is populair. Hoewel het inmiddels met de Bitcoin- en aandelenkoersen niet goed gaat, schiet de waarde van kaas omhoog. Nederlandse Gouda, Maasdammer en Edammer blijken een uistekende investeringen.

De prijzen van Nederlandse kazen zijn in februari gemiddeld 26,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Dit blijkt uit data van analysebureau A-Insights.

Nederlandse kaas een goede investering

Dat een Nederlandse kaas een goede investering was, al je hem hebt laten liggen, klinkt positief. De prijsstijging is echter het gevolg van een flinke daling in de productie van zuivel.

Nederlandse kaas, investering, investeren, beleggen, belegging
(Afbeelding: Unsplash)

De stijging komt door de daling van de melkproductie als gevolg van de oorlog in Oekraïne waar veel graan, het voedsel voor veel koeien, vandaan komt. Goudse kaas werd 13,2 procent minder geproduceerd, Edammer is 3,4 procent minder gemaakt en Maasdammer daalde met 0,4 procent het minst in productievolume, vergeleken met een jaar eerder.

De export van Nederlandse kazen daalt hard. Er is 6.134 ton minder verkocht aan het buitenland dan vorig jaar in dezelfde maand. Een daling van 15 procent.

Schaarste betekent een prijsstijging

Waar schaarste is, stijgt de prijs. Zo is het met aandelen, Bitcoin en dus ook met kaas. Mocht je hele kazen gekocht hebben als investering, dan had je het best Edammer kunnen kopen. De kazen werden in een jaar tijd 34,3 procent duurder per kilo. Goudse steeg met 25,4 procent en Maasdammer met 4,8 procent. Dit betekent een gemiddelde prijsstijging van 77 cent per kilo voor buitenlandse kopers.

4 vragen om jezelf te stellen voordat je gaat beleggen

In andere landen dan Nederland stijgen de prijzen van verschillende soorten kaas ook gigantisch. Op de importmarkt, waar door Nederlanders iets meer dan 4 euro per kilo betaald wordt, betalen ze in Hongarije 5,14 euro per kilo. Een stijging van 2,20 per kilo in een jaar! In verhouding valt de prijsstijging van benzine dan nog mee!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.