Redactie
Redactie Human Interest 17 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

7 Mythes ontrafeld: dit is wel en niet waar over de pil

Misschien slikt je vriendin de pil al een tijdje of heeft ze plannen om ermee te beginnen. Er gaan zo veel verhalen rond over de pil, dat je het bijna niet meer bij houdt. Want wat is er nou waar en wat juist niet? Wij hebben het voor je uitgezocht.

1. Je komt kilo’s aan

We stormen maar gelijk binnen met de lastigste. Het is namelijk waar én niet waar. Door de pil kan het zo zijn dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Maar dit is niet meer dan ongeveer een kilo. Dus echt aankomen van de pil? Daar gaat het excuus van je vriendin.

Maar het is dan weer wel zo dat je meer eetlust krijgt van de pil. Als jij met een dikke zak chips op de bank ploft, kun je het je vriendin dus bijna niet kwalijk nemen. En laat dit nou net zijn waar vrouwen juist zo belachelijk veel behoefte aan hebben tijdens De Periode Die Niet Genoemd Mag Worden.

2. No sex zone

Het klopt, je krijgt minder zin in seks door de pil. Het libido van een vrouw wordt lager zodra zij met de anticonceptiepil begint. Life sucks! Of nou ja, je zou het wel willen, maar je vriendin zal het niet doen.

Haar testosteronspiegel wordt lager en het hormoon oestrogeen wordt vervangen door een synthetische variant door de pil. Oestrogeen is de partner in crime van testosteron en deze combinatie zorgt ervoor dat je zin krijgt in seks.

Als de hoeveelheid van testosteron en oestrogeen niet overeenkomt met wat je lichaam nodig heeft, is het resultaat: geen zin in seks. Hoe je dat oplost? Nou, sporten, een goede nachtrust en gezond leven kunnen helpen bij de verhoging van libidohormonen. Enne, oefening baart kunst.

3. Een antibiotica en de pil is geen goede match

Paniek! Je vrouwtje heeft een antibioticakuur gehad en je hebt een onbeschoft gezellige, en onbeschermd avondje gehad en nu is er in je oor gefluisterd dat ze weleens zwanger kon zijn. Er is maar een kleine kans dat antibiotica de werking van haar pil beïnvloedt. Maar het kan wel gebeuren. Het is daarom altijd slim om tijdens een antibioticakuur voor extra bescherming te kiezen als je een zwangerschap wil voorkomen. Dus guys: don’t be a fool, cover your tool.

4. Borsten worden groter van de pil en je heupen breder

Helaas mannen, die bubbel prikken we even doormidden, maar de pil heeft maar bij een op de tien vrouwen effect op borstgroei. Maar als jouw meisje de gelukkige is, kan het dus wel. Je heupen worden daarentegen helemaal niet breder van de pil. Men denkt dit, omdat vrouwen meestal rond hun puberteit beginnen met de pil. Het lichaam is dan nog in ontwikkeling, maar de groei van je heupen staat dus helemaal los van de pil.

5. Je wordt een emotioneel wrak van de pil

Dat je vriendin tijdens haar menstruatie weleens door het leven gaat als een diepgezonken zombie, is geen nieuws. Volgens een onderzoek heeft de pil ook effect op je mentale gesteldheid. Vrouwen die de combinatiepil slikken hebben 23 procent meer kans om depressief te zijn en als je een pil slikt met alleen progesteron heb je zelfs 34 procent meer kans op een depressie, dan vrouwen die de pil niet slikken.

6. Roken terwijl je aan de pil zit is een no go

Stiekem een sigaretje op de vrijdagmiddagborrel is niet echt een goed idee als je aan de pil zit. Vooral voor vrouwen boven de 35. Roken in combinatie met de pil verhoogt namelijk de kans op trombose.

7. Je moet een stopweek houden en kan de pil niet blijven doorslikken

Nope. Dit heb je vast al tig keer gehoord, maar het is helemaal niet waar. Je kunt de pil gewoon doorslikken en het is niet schadelijk om je ongesteldheid uit te stellen. Dus als jullie geen zin hebben dat het zwembad op vakantie verandert in een bloedbad, dan kun je met een gerust hart je pil doorslikken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.