Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoveel uur werken is het best voor geluk, gezondheid en productie

Hoeveel uur werken is optimaal voor je productiviteit, geluk en gezondheid? Is dat de 40 uur die nu de norm is? Het zijn vragen die velen van ons zich weleens hebben afgevraagd. Van ondernemers die 70 uur per week werken en zowat onder hun bureau slapen tot mensen die heilig geloven in een werkweek van 4 uren. Je hebt vast gelezen over beide uitersten. Maar wie heeft nou het antwoord?

Je zou in eerste instantie denken dat het aantal uur misschien verschilt als je kijkt naar productiviteit of naar geluk. Maar logischerwijs hebben de twee invloed op elkaar.

Maakt 70 uren per week werken je productiever?

Die 70 uren per week kunnen we in ieder geval afschrijven. Uit onderzoek van Stanford University blijkt dat jouw productiviteit na 55 uur echt van een klif valt. Werk je na die 55 uur door? Dan produceer je eigenlijk niets meer. In feite ben je dan meer bezig met je eigen werk verbeteren dan dat je bezig bent met productief werk afleveren. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen die overwerken veel vaker afwezig en ziek zijn. Ook niet echt lekker voor de productiviteit dus.

Maar met hoeveel uur per week ben je nou echt het meest productief? Dat hangt nauw samen met hoe gestrest en gelukkig je bent. Hoe minder stress je hebt, des te gelukkiger en productiever je zal zijn. Tegelijkertijd heeft het gevoel dat je goed bent in je werk en dat je veel gedaan krijgt weer invloed op je stressniveau en je geluk.

Hoeveel uur werken is het best?

Volgens geluksexpert Dan Buettner is 30 à 35 uur per week werken het ideale aantal uren om het meest gelukkig te zijn. Hij analyseerde onderzoeken waar in totaal meer dan 20 miljoen mensen wereldwijd meededen en deed zelf onderzoek in de gelukkigste landen ter wereld.

30 à 35 uur per week werken sluit aan bij eerdere experimenten van bedrijven waarin werd gekeken naar een 4-daagse werkweek of een 6-urige werkdag. Zo bleken medewerkers van Microsoft Japan 40 procent productiever te zijn als ze 32 uur per week werkten. Het servicecenter van Toyota Zweden was één van de eerste bedrijven ter wereld die hun werknemers zes uur per dag liet werken voor een fulltime salaris na een soortgelijk experiment. Hun werknemers werden productiever, gezonder en blijer.

Niet voor iedereen hetzelfde

Geluksexpert Dan Buettner raadt op basis van zijn onderzoek ook aan dat zes weken vakantie per jaar het optimale aantal is als het gaat om geluk. Als dat op jouw werk niet mogelijk is, dringt hij aan in ieder geval al je mogelijke vakantiedagen op te maken. Ook kun je tijdens een gesprek met je leidinggevende onderhandelen over meer vakantiedagen.

Misschien is 30 uur per week werken en 6 weken vakantie niet mogelijk voor jou. De kans bestaat zelfs dat het jou niet het meest gelukkig maakt. Als jij een te hoge werkdruk hebt om je werk in 30 uur af te krijgen, dan zal je daar meer gestrest en niet gelukkig van worden. Of misschien zorgt de hap in je inkomen ervoor dat je geldzorgen krijgt. Die stress zal je weer minder productief maken.

Luister naar jezelf

Cliché, maar het is wel waar. De enige die weet hoeveel uur je het best kunt werken om het meest productief en gelukkig te zijn, ben jij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.