Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld heb je nodig om bij de rijkste 1 procent te horen

Zoek maar alvast een grotere spaarpot uit. Zoveel geld heb je nodig om tot de 1 procent gerekend te worden.

Onze financiële levensdoelen blijven vooralsnog bescheiden. Alvorens we ons tot een poging wagen om tot het lijstje van alle miljardairs in Nederland – of België – te behoren, moeten we namelijk eerst deel uitmaken van de illustere 1 procent-club. Maar hoeveel kost zo’n prijzig lidmaatschap?

De rijkste 1 procent per land

De 1 procent-club kreeg een bijna beruchte status tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008. Maar de rijkdom die nodig is om tot hun rangen toe te treden verschilt sterk van land tot land. Terwijl de 1 procent beschouwd kan worden als het toppunt van overdaad, valt de prijs voor toegang tot de club ver onder de definitie van een zogeheten ultra-high-net-worth-individual. Ook wel een persoon met een netto vermogen van meer dan 30 miljoen dollar genaamd. Zoals eerder belicht vind je de grootste concentratie van deze UHNWI weinig verrassend in Monaco terug. En de Prinsenstaat spant wederom de kroon.

Volgens een jaarlijks verslag van Knight Frank, een wereldwijd adviesbureau en grote speler in vastgoed, zijn de bedragen hieronder de minima van elk land om tot de lokale rijke ultra-elite te behoren. Dankzij de Europese bondgenoten kun je je een idee te vormen over hoeveel het inschrijvingsgeld in Nederland kost.

Land Lidmaatschap
1 % Club
Monaco € 11,5 miljoen
Zwitserland € 6,1 miljoen
Australië € 5,1 miljoen
New Zeeland € 4,8 miljoen
Verenigde Staten € 4,7 miljoen
Ierland € 4 miljoen
Singapore € 3,2 miljoen
Frankrijk € 3,2 miljoen
Hong Kong € 3,1 miljoen
Verenigd Koninkrijk € 3 miljoen
Italië € 2,4 miljoen
Spanje € 2,3 miljoen
Japan € 1,5 miljoen
VAE € 1,5 miljoen
China € 890K
Tsjechië € 810K
Saudi-Arabië € 680K
Roemenië € 540K
Maleisië € 450K
Brazilië € 400K
Mexico € 350K
India € 160K
Zuid-Afrika € 100K
Filipijnen € 52K
Kenia € 18K

Eens je fortuin naar Kenia is gesluisd, bekijk dan ook de beste landen om tegenwoordig met pensioen te gaan. Of ontdek hoeveel je in Nederland moet sparen om zonder financiële zorgen je oude dag te beleven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.