Coen Grutters
Coen Grutters Investeren & Beleggen 20 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Met deze Tesla-investering in 2013 was je nu miljonair geweest

Met een tijdmachine is het doodeenvoudig om (net als Elon Musk) schathemeltje rijk te worden. Zoef simpelweg terug naar begin 2013, beleg in Tesla-aandelen en wordt miljonair. Nu nog een werkende DeLorean DMC-12 voor de tijdreis.

Het is het jaar van Thrift Shop, Blurred Lines en de Harlem Shake. Het jaar dat GTA 5 wordt uitgebracht en het jaar dat EV-fabrikant Tesla tien kaarsjes mag uitblazen.

Elon Musk als grootste investeerder in Tesla

Elon Musk was pas vijf jaar aan het roer. Hoewel de eerste versie van de Tesla Model S al sinds medio 2012 op de markt was, viel het aantal daadwerkelijke verkopen tegen, met name in vergelijking met het aantal reserveringen voor de auto.

Het was zaak voor Musk om van Tesla een succes te maken, want hij had het grootste deel van zijn privévermogen in het EV-bedrijf gestoken. Hij probeerde meer geld los te futselen bij investeerders.

Elon Musk bracht zijn EV-merk naar de beurs

Met de kennis van nu was begin 2013 een uitstekend moment om in de fabrikant van elektrische auto’s te investeren, want in datzelfde jaar boekte het merk voor het eerst winst en spoot de aandelenkoers omhoog.

Tesla ging op 29 juni 2010 naar de beurs en de openingskoers bedroeg 17 dollar. Zoek je nu het koersverloop van Tesla in de Nasdaq, dan zie je een andere waarde op die datum. Dat komt omdat die data gecorrigeerd is voor de zogeheten stock splits die Tesla sindsdien twee keer heeft doorgevoerd.

Bij een stock split worden aandelen met een hoge prijs opgesplitst in meerdere kleinere aandelen met een lagere prijs per stuk. Zo kunnen kleine beleggers eenvoudiger investeren en dit verhoogt de liquiditeit.

Aandelen met 7.600 procent gestegen sinds begin 2013

Gecorrigeerd voor die stock splits, bedroeg de slotkoers van het merk op 1 januari 2013 2,26 dollar. Op moment van schrijven verhandelen Tesla-aandelen zich voor een kleine 174 dollar. Dat betekent een koerswinst van bijna 7.600 procent.

Koers Tesla aandelen Elon Musk beleggen beleg investeren stock Reuters
Het koersverloop van Tesla tussen begin 2013 en begin 2024. (Afbeelding: screenshot Reuters)

Had je voor exact 10 dollar aan aandelen kunnen kopen, dan waren die nu 770 dollar waard. Een tientje is natuurlijk wel erg makkelijk. De rekensom voor grotere bedragen is niet moeilijk. Stap in je DeLorean DMC-12 en investeer 500 dollar, dan vertaalt zich dat naar 38.500 dollar vandaag de dag.

13.000 dollar was nu een 1 miljoen geweest

Wie 13.000 had durven beleggen, had zijn Tesla-aandelen zien groeien tot een miljoen dollar. Wisselgeld voor Elon Musk, die wel is gekelderd in de lijst met rijksten op aarde.

All-time high van Tesla-aandelen

Zoals je ziet in de grafiek, bereikten de Tesla-aandelen hun all-time high in november 2021, toen de koers op net geen 410 dollar piekte. De koerswinst tussen 1 januari 2013 en 4 november 2021 bedroeg maar liefst 18.000 procent. Je had aan een inleg van 5.525 dollar begin 2023 genoeg gehad om begin november op papier miljonair te zijn.

Wel moeten we hier een belangrijke kanttekening bij maken: met de power of hindsight zou je haast vergeten dat beleggers destijds bereid waren een risico te nemen met hun investering. Het constante risico leidt ertoe dat de meesten – terecht – al bij een veel lagere koers winst hadden genomen. Een koersrit van 7.600 procent klinkt geweldig, maar bijna niemand zit die uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.