Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Lubach kraakt bizar windmolenbeleid en Twitter duikt op mafioso Wiebes

Je ziet ze steeds meer in Nederland: datacenters. Grote techbedrijven als Google, Facebook en Microsoft zien in ons land de ideale plek om data op te slaan. Dat heeft maken met de stabiliteit in ons land en natuurlijk vanwege het gunstige belastingklimaat. Maar daarnaast is er nog een reden. De Nederlandse staat is namelijk ook nog eens bereid om honderden miljoenen aan subsidie te verstrekken om ze aan een groen imago te helpen. Tot grote frustratie van Arjen Lubach.

In zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach neemt de host ruim de tijd om deze bijzondere constructie te behandelen. Hij gebruikt hierin Wieringermeer als praktijkvoorbeeld. Hier opende onlangs het grootste windpark van ons land. De 82 windmolens die hier staan kunnen genoeg groene stroom produceren om 370.000 huishouden te voorzien. Toch wordt het daar niet voor gebruikt en leidt de stekker ons naar een datacenter van Microsoft.

Arjen Lubach duikt in de windmolen

Het bedrijf van Bill Gates wil graag een zo groen mogelijk imago en komt dat halen in Nederland. Vooral omdat wij bereid zijn om flink mee te betalen. Zo krijgt Vattenfall, het bedrijf dat de windmolen plaatst, 660 miljoen euro aan subsidies. Voor deze energiemaatschappij en Microsoft kent deze deal alleen maar voordelen. Daar is niets mis mee, maar wat heeft Nederland eraan? Het gebeurt in ons land en wij betalen stevig mee. Je zou zeggen dat Nederland er dan ook iets uit moet halen, maar Arjen Lubach ontdekt dat dit vies tegenvalt.

Zoals je in bovenstaand Zondag met Lubach item kunt zien, dreigt Nederland de harde schijf van de wereld te worden zonder daar zelf iets aan te hebben. Je zou zeggen dat de verantwoordelijk minister daar iets aan moet doen. Helaas waait Wiebes probleemloos mee met dit bizarre windmolenbeleid. Tot grote frustratie van de mensen op Twitter.

Twitter fileert Wiebes

Na het zien van Zondag met Lubach klommen velen in de digitale pen om hun onvrede over Wiebes te uiten. Hierbij gaat het niet alleen over het bijzondere beleid dat gevoerd wordt, maar ook over de manier waarop de minister het uitlegt.

Ook Rutte niet veilig voor Zondag met Lubach

Minister Wiebes is niet de enige politicus die aangepakt wordt door Arjen Lubach. Vorige week richtte de host van Zondag met Lubach nog zijn pijlen op onze minister-president. Het ging toen vooral over het slappe optreden van Mark Rutte met betrekking tot de coronamaatregelen. Gelukkig deelt Arjen Lubach niet alleen uit, maar komt hij ook met oplossingen. Zo onthulde hij zijn plan voor de derde golf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.