Coen Grutters
Coen Grutters Rijk en Beroemd 13 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo ver moet je autorijden voor de CO2-vlieguitstoot van Taylor Swift

Taylor Swift stuit online op veel kritiek. De wereldster pakt voor het minste of geringste haar privéjet en dat leidt tot frustratie bij veel natuurliefhebbers. Maar hoeveel schadelijk is het gedrag van de zangeres daadwerkelijk?

De memo om minder te vliegen lijkt volledig aan Taylor Swift voorbij te zijn gegaan. Uit een onderzoek naar haar vlieggedrag in de eerste helft van 2022 bleek dat haar jet 170 keer is gebruikt en een gemiddelde vlucht slechts 80 minuten duurt.

Kortste vlucht Taylor Swift duurde slechts 36 minuten

Vluchtgegevens tonen aan dat haar privéjet gemiddeld maar 225 kilometer per vlucht aflegt, wat eenvoudig met de auto zou kunnen. Haar kortste vlucht duurde zelfs maar 36 minuten. Het management van de steenrijke zangeres weerlegt dit door te stellen daar haar jet geregeld is uitgeleend.

Eind vorig jaar raakte Taylor Swift opnieuw in opspraak toen ze in drie maanden tijd twaalf keer in haar priv√©jet stapte om haar vriend en American football-speler Travis Kelce aan te moedigen. Het Instagram-account @taylorswiftjets van de 21-jarige Jack Sweeney¬†hield de vluchten bij en rekende uit dat de CO2-uitstoot van enkel deze tripjes zo‚Äôn 138 ton bedroeg. ‚ÄúOm hiervoor te compenseren, zou de zangeres meer dan 2.200 bomen moeten planten‚ÄĚ, schreef Sweeney erbij. Een week later betekende een dreigende advocatenbrief het einde van dit Instagram-account.

31.000 kilometer in 10 dagen

Uiteraard blijft het niet bij korte vluchten. Taylor Swift maakte het vorige maand wel heel bont toen ze voor haar wereldtournee in Japan was, maar besloot even heen en weer naar de Verenigde Staten te vliegen om haar liefje te zien spelen in de Super Bowl. Niet veel later zette ze koers naar Australi√ę, waardoor ze in tien dagen tijd zo‚Äôn 31.000 kilometer aflegde in haar priv√©jet. Dit zou goed zijn voor een CO2-uitstoot van maar liefst 122 ton.

Vergeleken met uitstoot van Volkswagen Golf

De exacte uitstoot voor rekening van vliegkampioen Taylor Swift is lastig te bepalen. Volgens databureau Yard zou het in 2022 zijn gegaan om bijna 8.300 ton aan CO2-emissie. Dat is 1.185 keer meer dan een gemiddeld persoon op jaarbasis uitstoot. Ter vergelijking: met een instapversie van een Volkswagen Golf moet je maar ruim 68,5 miljoen kilometer rijden om dezelfde hoeveelheid CO2 uit te stoten.

Bomen planten

Een andere reality check: Taylor Swift zou 319 duizend bomen moeten planten, volgens deze berekening, voor een schoon geweten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.