Pim Jansen
Pim Jansen Stijl 23 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

4 manieren om een wit overhemd bijzonder stijlvol te dragen

Er goed bij lopen is een ding, maar een slechte combinatie kan je zorgvuldig opgebouwde uitstraling volledig verpesten. Waar je als man nauwelijks zonder kan, is het witte shirt. Het straalt eenvoud uit, maar kan net zo goed zorgen voor een veelzijdige, stijlvolle indruk.

Historisch gezien is het witte shirt een symbool van rijkdom en onderscheidend vermogen. De tijden veranderen en dus ook de smaak en de interpretatie. Dat doet niets af aan de kwaliteit van een goed gekozen overhemd, als je maar weet hoe je het moet dragen. Hieronder wat tips waarmee je een modeflater kunt voorkomen.

Combineer het met een jeans

De meest gangbare tip is ook de meest bruikbare: een wit overhemd op een mooie jeans. Het combineert een casual uitstraling met stijl. Zoals altijd gaat het ook bij je kledingkeuze om de details. Het kiezen van het juiste shirt hangt vaak ook af van de gelegenheid. Draag je vaker casual kleding, dan zou je daar de keuze voor je shirt op aan moeten passen. Kies je voor een shirt uit het luxe segment (Oger, Zegna, Brioni), ga dan niet voor een goedkope jeans, maar kies iets met meer stijl.

Zo draag je een wit overhemd

Wit shirt met een pak of kostuum

Bij het kiezen van een pak is het belangrijk om na te gaan of dit voor een eenmalige gelegenheid is of dat je het vaker zult dragen. In dat laatste geval is het verstandig om een aantal overhemden in verschillende nuances te bezitten. Zo is het eenvoudiger om dit te combineren met een stropdas.

Wil je het echt helemaal goed doen en wil je een goede indruk achterlaten, kies dan je overhemd zorgvuldig uit. Voor een luxe uitstraling let je op het boord. Er zijn vandaag de dag verschillende combinaties mogelijk, bijvoorbeeld een full-spread, semi-spread of button-down. De brede boorden geven je daarnaast ook de vrijheid om te kiezen voor een extra brede knoop als je een stropdas draagt.

Zo draag je een wit overhemd

Wit shirt met korte broek

De bermuda korte broek in combinatie met een mooi casual wit overhemd: een perfecte combinatie. Gelukkig zijn er talloze variaties mogelijk. Niet alleen wat betreft de kleur, maar vooral wat betreft materiaalkeuze. Zo is linnen perfect omdat het juist lekker licht is. Ben je op zoek naar een meer luxe uitstraling zonder gelijk een klassieke look te realiseren, kies dan voor een goede kwaliteit linnen. Je oogt nonchalant, maar je straalt er ook kwaliteit mee uit.

Het linnenoverhemd geeft je ook de vrijheid om te spelen met de details. Het is de kwaliteit van het shirt wat opvalt en niet de uitstraling. Dat gezegd hebbende maakt het dus niet uit of je nu wel of geen borstzakje op het shirt hebt. Korte mouwen verhogen daarnaast het zomerse effect. Gewoon doen dus.

Zo draag je een wit overhemd

Een wit overhemd met chino’s en linnen

Kies een neutrale chino en je ziet er uit om door een ringetje te halen. Veel eenvoudiger kan het niet zijn om er goed uit te zien. Zo kan een olijfkleurige, getailleerde linnen broek ideaal zijn om te dragen in combinatie met een egaal wit overhemd.

Als alternatief biedt een wit overhemd onbeperkte mogelijkheden op het gebied van het combineren van broekstijlen en -patronen. Een leuke subtiele print kan je uitstraling eenvoudig vergroten zonder dat het schreeuwerig overkomt.

Zo draag je een wit overhemd

Kies de juiste schoenen

Minstens zo belangrijk bij de keuze voor een goede combinatie van een wit overhemd en een mooie broek zijn de schoenen. De keuze voor je schoenen is in grote mate afhankelijk van de rest van je outfit en de gelegenheid. Ga je stappen,  dat zijn sneakers een betere keuze dan veterschoenen. Dat laatste kun je natuurlijk wel kiezen als het een meer formele gelegenheid betreft. Alles wat je moet weten over herenschoenen, lees je in dit artikel.

Hoe zorg je voor een wit shirt

Er is niets erger dan een wit shirt dat niet vlekkeloos wit is. Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar wit is nou eenmaal erg besmettelijk. Om te voorkomen dat het shirt verkleurt onder invloed van de zon, bestaat er één geweldige oplossing: bleken. Door je witte overhemd regelmatig te bleken, blijft je mooie witte shirt fris wit en verandert het niet in een onaangename fletse kleur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.