Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Zijn wortels echt goed voor je ogen? Een oogarts geeft antwoord

Wortels zijn goed voor je ogen. Tenminste, dat werd ons vroeger met de paplepel ingegoten. Is dit een leugentje om kinderen hun bord leeg te laten eten of dragen wortels écht bij aan gezonde ogen? Een oogarts geeft antwoord.

Heb je wel eens een konijn met een bril gezien? Precies. Dus wortels zijn zeker goed voor je ogen. Deze flauwe grap van onze ouders kunnen we nog goed voor de geest halen.

Toch komt de claim dat wortels goed zijn voor onze oog-gezondheid niet helemaal uit de lucht vallen. Er zit een kern van waarheid in, vertelt oogdokter Rudrani Banik aan Mindbodygreen. “Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet naar Vitamine A.”

Zijn wortels goed voor je ogen?

Vitamine A wordt zeker gelinkt aan een goede oog-gezondheid. Als je een tekort hebt aan Vitamine A, is de kans groter dat je last hebt van nachtblindheid en droge ogen. Dat komt doordat vitamine A essentieel is voor het functioneren van de retinale fotoreceptorcel, een speciaal type zenuwcel in je netvlies waardoor licht omgezet kan worden in zenuwimpulsen.

Manners Menu: 7 recepten met veel groenten zonder dat je ‘t doorhebt

Dat maakt wortels dus inderdaad goed voor je ogen, maar in de praktijk ligt het wat ingewikkelder. “Onze ogen hebben namelijk niet alleen vitamine A nodig, maar veel meer verschillende vitamines, mineralen en omega-3-vetten in ons voedingspatroon voor goed zicht,” aldus Banik.

Hier profiteren je ogen ook van

Voor gezonde ogen heb je dus meerdere vitamines, mineralen en antioxidanten nodig die je binnenkrijgt via een verschillende range aan voeding. Het advies van oogdokter Banik gaat dan ook verder dan wortels. Eet groenten, fruit, noten en zaden in alle kleuren van de regenboog. Op die manier krijg je alle vitamines die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl binnen.

Als je niet vegetarisch of veganistisch eet, dan zijn ook producten als een stukje zalm en eigeel goed voor de gezonde vetten die je ogen nodig hebben.

Een beetje variatie in jouw voeding kan dus zeker geen kwaad. Dit zijn de 10 gezondste groenten om lekker mee af te wisselen. Wil je die kerstkilo’s kwijt voor het voorjaar, verdiep je dan eens in deze 10 onderzochte methodes om af te vallen zonder dat je een ingewikkeld dieet volgt.

Spiermassa opbouwen met behulp van een vegan dieet? Dat doe je zo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.