Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 7 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Workation is dé trend uit Zweden: de voordelen van werken in de natuur

Nu thuiswerken de norm is, waarom zou je dan altijd maar op dat zweterige zolderkamertje gaan zitten? En niet af en toe eens in een huisje in de natuur? Wat dat betreft kun je leren van Zweden, waar de nieuwe trend workation vandaan komt.

Een werkdag wordt door veel mensen afgesloten met vlug even wat koken en een avondje bankhangen achter de televisie met een smartphone in de hand. Want je zou eens een appje missen. Maar wat is er nou lekkerder om je na je werk direct de natuur in te gaan? Om daarna in alle rust te eten en met een boek in slaap te vallen. Midden in de natuur. Zo combineer je jouw dagelijkse werk met een soort van vakantie. Dat is de kern van workation.

Workation is de nieuwe trend uit Zweden

In Zweden is workaction (een samenvoeging van de woorden work & vacation) een opkomende trend. Het thuiskantoor wordt steeds vaker vervangen door een locatie in de natuur en dan niet alleen voor inspanning, maar ook voor ontspanning. Een net gepubliceerd onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet toont aan dat werken in de natuur meer oplevert dan alleen betere werkresultaten.

Het onderzoek toont aan dat werken vanuit de natuur een positieve invloed kan hebben op je welzijn. In een onderzoek dat twee weken duurde, werden vijf personen gevolgd terwijl ze een week vanuit hun gebruikelijke thuiskantoor werkten en vervolgens nog een week vanuit de natuur, ergens net buiten de hoofdstad Stockholm. De studie laat zien dat de mentale gezondheid en het welzijn met bijna een kwart toenamen.

Voordelen van werken in de natuur

De deelnemers voelden zich na afloop van de workation minder depressief, meer in balans en gelukkiger. Na een week werken in de natuur nam de stress bij de deelnemers bijna met de helft af. Ook verbeterde de slaapkwaliteit. De deelnemers vielen sneller in slaap en de slaapkwaliteit verbeterde dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes.

(Afbeelding: Visit Sweden)

“We zijn enthousiast over de positieve resultaten van deze casestudie, die de mogelijke implicaties laat zien die de natuur heeft op ons werkleven. Hoewel we voorzichtig moeten zijn om te grote conclusies uit het onderzoek te trekken, zijn de resultaten in lijn met eerder onderzoek. Bovendien geven ze duidelijk aan welke positieve impact de natuur heeft en kan hebben op ons welzijn”, aldus Mare Löhmus Sundström, Universitair Hoofddocent bij het Institute of Environmental Medicine van het Karolinska Institutet.

Nieuwe trend helemaal van deze tijd

Niels Persson van Visit Sweden ziet de nieuwe trend workation als een positief bijeffect van de pandemie. “Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven. Perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur. De combinatie van werk en natuur is positief voor het welzijn van thuiswerkers. Iets wat onze casestudie ook bevestigt”, zegt hij. Waar wij aan toevoegen dat Nederland ook vol zit met de mooiste natuurhuisjes. Die kun je voor een prima prijs huren, vooral buiten de vakantieperiodes.

Het nieuwe Zweedse werken heeft nog meer voordelen. Door tijdens een workaction langer op een plek verblijven, vermindert de negatieve impact op het milieu. Een landelijke werkplek wordt zo een ​​duurzaam alternatief voor mensen die het thuiswerken zat zijn. Zweden hoopt op deze manier de mentale gezondheid van zijn werknemers en buitenlandse workaction toeristen te verbeteren in een tijd waarin werken op afstand steeds meer zijn tol eist van het welzijn van veel mensen.

Op workation naar Zweden

De workaction-accommodaties, allemaal met goede WiFi, liggen verspreid in de Zweedse natuur. Je vindt ze op kleine onbewoonde eilanden in de meren of de archipel en in de bossen. De locaties zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Ze bieden de nabijheid van de Zweedse natuur, maar ze zijn ook volledig uitgerust zijn voor het werken op afstand. Bekijk hier de beschikbare locaties.

Resultaten uit het onderzoek

Volgens de resultaten zijn er duidelijke tekenen dat de deelnemers zich tijdens de experimentele workation in Zweden mentaal beter voelden dan tijdens de werkweek ervoor.

  • De deelnemers zagen de stress met 48% afnemen, terwijl de cognitieve stress met 50% afnam.
  • Het welzijn nam met 22% toe. De deelnemers voelden zich rustiger, harmonieuzer, gelukkiger en minder depressief.
  • De algehele vitaliteit nam met 27% toe. De deelnemers voelden zich alerter, energieker en sterker.
  • De deelnemers sliepen efficiĂ«nter. Ze vielen gemiddeld 51% sneller in slaap en elke slaapperiode (aaneengesloten slaapperiode) duurde gemiddeld 23% langer.
  • Er is sprake van een significante afname van depressieve symptomen (zoals vermoeidheid, angst en desinteresse) met 44%.

Als je toch in Zweden bent: check dan ook de mooiste hiking trails, inclusief Kungsleden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.