Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Baanwissel goed voor persoonlijke ontwikkeling: zo neem je ontslag

Wisselen van baan is volgens onderzoek van Indeed goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Tenminste, dat stelt 55 procent van de ondervraagde Nederlanders. In dit artikel lees je hoe en waarom je ontslag neemt.

Een carrièreswitch of het simpelweg kiezen voor een andere functie of bedrijf kan je leven ingrijpend veranderen. Een groot deel van de Nederlanders denk dat een ontslag gevolgd door een nieuwe baan positieve invloed heeft op veel persoonlijke en zakelijke ontwikkelingen.

Wisselen van baan goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Uit het onderzoek blijkt dat werkend Nederland vindt dat het wisselen van baan hun financiële situatie (41,8 procent), werkmotivatie (41,7 procent) en carrièremogelijkheden (41,1 procent) ten goede komt. Maar hoe zeg je nou je baan op?

Dit is hoe je ontslag neemt

De vacaturewebsite stelt dat je het best je baas direct kunt vertellen dat je ontslag neemt. Het is wel handig om van tevoren goed na te denken over wat je jouw werkgever wil verstellen over je carrièreswitch. Wat kan helpen, is antwoord geven op deze drie vragen:

  • Waarom neem je ontslag??
  • Voel je dat je beter werkt in een ander scenario?
  • Heb je het besluit genomen dat je eigenlijk een ander pad wil inslaan?

Hoewel je ontslag neemt, en dus een andere baan wil, is het altijd belangrijk om positief te blijven. Dit voorkomt dat mensen negatief over je gaan praten. Ook al ga je weg, toch is het het best om een goede indruk achter te laten. Je weet immers nooit of je jouw oude collega’s nog eens gaat zien.

Ontslag nemen of niet? Deze kleine test vertelt het je

Wat kan helpen bij deze positieve indruk, en sowieso als fijn wordt ervaren door werkgevers, is het bedrijf voldoende tijd gunnen om een vervanger te zoeken. Ook kan je hulp aanbieden om een vervanger te zoeken of aanpassingen te doen binnen het team. Bied dus hulp aan tijdens de overgang. Je kan zelfs aanbieden je opvolger op te leiden en alle werkzaamheden en projecten over te dragen.

Vraag om referentie

Wanneer je professioneel ontslag neemt en op goede voet je oude werkgever verlaat, kan dit voor een goede referentie zorgen bij je vorige collega’s, managers en werkgevers. Hierdoor krijg je wellicht een betere aanbevelingsbrief die kan helpen bij je baan in de toekomst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.