Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 27 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

International Whisky Day vier je met deze whiskycocktails

Het is vandaag International Whisky Day 2021. Dus vroegen we de bartenders van Pulitzer’s Bar en Super Lyan naar hun favoriete recepturen van whiskycocktails.

Vorig jaar, tijdens de eerste lockdown, kregen we van Pulitzer’s Bar deze recepten voor de favoriete cocktails van James Bond. Nu is het tijd voor whisky en doet Super Lyan ook een duit in het zakje.

Dé whiskycocktails voor International Whisky Day

Naast een glas whisky on the rocks is het ook heerlijk om het Schotse goud te gebruiken in een cocktail. Check het receptuur van de Beeswax Old Fashioned en de Plum Manhattan.

Beeswax old fashioned

Door de bijenwas die erin zit verwerkt, krijgt deze whiskycocktail een prachtig vol karakter. Deze Super Lyan-editie van de old fashioned cocktail is gemaakt van lokale bijenwas, Millstone Rye en Maker’s Mark bourbon.

Beeswax old fashioned, international whisky day, whiskycocktails

Bereiding beeswax whisky
Combineer 100g lokale bijenwas met 700 ml van je favoriete whisky. Zet het in een vacuüm zak en sous-vide op 70 graden gedurende 2 uur. Laat het afkoelen en daarna kan je het invriezen. Zeef het door een koffiefilter.

Ingrediënten Turbando Syrup
100g ruwe riet-/basterdsuiker
100g witte suiker
100g water

Ingrediënten Old Fashioned bitters
50g Angostura bitters
25g Orange bitters
15g Peychaud’s bitters

Bereiding Turbinado Syrup
Combineer alle ingrediënten in een pan en zet op laag vuur. Verhit tot dat de suiker volledig is opgelost (zorg dat het niet kookt).

Bereiding Old Fashioned bitters
Combineer alle ingrediënten (je kan ook alleen Angostura-bitters gebruiken, maar door de combinatie van alledrie krijgt je cocktail toch dat beetje extra).

Bereiding cocktail
Mix 60ml bijenwas whisky, 7½ml of turbinado-siroop en drie scheutjes van de bitter mix. Roer en zeef over een glas met ijs. Garneer met een geflambeerde sinaasappelschil.

Plum Manhattan

In deze specifieke whisky vind je de smaak van vanille, honing en kruiden. De combinatie van de whisky, jenever en de bitters geeft deze cocktail een bold flavour en maakt dit een must-try. Hieronder het recept van Pulitzer’s bar.

Plum Manhattan, pulitzers bar, whiskycocktails, whisky-dag

Ingrediënten
35ml Bulleit Rye bourbon whisky
15ml Rutte Old Tom Genever
15m Akasi – Tai Umeshu
20ml Cocchi Americano
1 scheut Boston Bitters
1 scheut Pruim bitters

Bereidingswijze
Roer alle ingrediënten gezamenlijk met een blokje ijs en zeef in een martini glas. Garneer met een kappertjesbes, die de smaak van whisky complementeert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.