Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze nieuwe whisky drink je tegen een verborgen klimaatprobleem

Bijdragen aan een beter milieu door whisky te drinken. Niet alles wat te mooi klinkt om waar te zijn is dat ook. Talisker en milieuorganisatie Parley hebben de krachten namelijk gebundeld voor een mooi initiatief in een mooie fles.

Sneakerfreakers kennen de naam Parley vast al. De organisatie maakt samen met Adidas sneakers en andere items van onder meer gerecyclede visnetten. Dan is de stap naar een glazen fles een kleine.

Talisker x Parley in een gerecyclede fles

Whiskymerk Talisker lanceert in samenwerking met Parley de eerste volledig gerecyclede glazen fles. Deze nieuwe limited edition heet Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky.

Talisker x Parley Wilder Seas, whisky, milieu
🌊🥃 (Afbeelding: Talisker x Parley)

Talisker is al decennialang gevestigd aan de kust van het eiland Skye in Schotland en kent een sterke connectie met de de zee. De distilleerderij doneert 3 euro van elke verkochte fles en in totaal meer dan een half miljoen euro aan initiatieven van Parley, die de bescherming van de oceanen ondersteunen.

De verpakking van de nieuwe limited edition is de eerste volledig gerecyclede, kartonvrije en van biobrandstof gemaakte fles van Talisker ooit. Uit onderzoek blijkt dat het merk met het doorvoeren van deze acties de uitstoot van glazen flessen voor het product met 82% verlaagt en de totale koolstofuitstoot van alle verpakkingen zelfs met 77% vermindert.

Kelpwouden cruciaal voor de planeet

Talisker en Parley zetten zich samen al jaren in om het behoud van oceaanecosystemen over de hele wereld te ondersteunen. Torenhoge kelpwouden onder het wateroppervlak bevatten een enorme mariene biodiversiteit. Daarnaast zuiveren ze het omringende water, reguleren ze de pH-waarde, houden ze koolstof vast, geven ze zuurstof af en beschermen ze kustlijnen tegen stormen en erosie. Ze spelen een cruciale rol voor de gezondheid van de planeet, maar verdwijnen vier keer sneller dan regenwouden.

Talisker x Parley Wilder Seas, whisky, milieu, wouden
🌊🥃 (Afbeelding: Talisker x Parley)

De nieuwe Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky zamelt geld in voor de bescherming en het behoud van drie vitale projecten van kelpwouden, voor de kusten van Schotland, Zuid-Afrika en Chili.

Waar koop je de whisky?

De Wilder Seas-fles is de allereerste release van de distilleerderij die is afgewerkt in Frans eiken XO cognac vaten, wat heeft geresulteerd in een rijke en complexe whisky met smaken van rook en kruiden die overgaan in zeezout. De zachte tonen van pruimen en gestoofde rozijnen vangen de diepblauwe kracht van de zee en rijke fruitigheid.

Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky is wereldwijd verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en Malts voor een RRSP van 89,99 euro.

Eerder proefden we deze 44 jaar gerijpte variant van beide merken al eens.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.