Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

We proefden 44 jaar gerijpte Talisker-whisky, smaakt-ie naar zee?

Het bekende whiskymerk Talisker komt met een speciale Scotch Single Malt op de markt. De 44 jaar gerijpte whisky heeft een bijzonder rijpingsproces ondergaan. Manners Magazine proefde een dram op het strand van Zeeland.

Een whisky die 44 jaar gerijpt heeft, is door zijn leeftijd al bijzonder. Maar deze drank is net even anders dan alle andere. Het vloeibare goud is afgewerkt in ‘marinevaten’ die gerookt zijn door duurzaam geoogst zeewier uit Schotland te verbranden. Mooi verhaal, maar proef je dat terug?

De smaak van de 44 jaar oude Talisker

We proefden zeewier noch oceaan terug in de 44 jaar gerijpte Talisker. Desondanks is het een erg krachtige whisky met 49,1 procent alcohol, een sterke toon van rozijnen in de neus en zowel zoete als rokerige accenten. Wat de whisky kenmerkt is de boterzachte viscositeit (dikte van de substantie). Een afgeronde afdronk met lange smaaksensatie maakt het een prachtproduct voor de echte whiksyliefhebber. Je proeft de leeftijd.

Talisker 44, whisky
De Talisker van 44 jaar oud is de oudste drank van het Schotse merk. (Afbeelding: Talisker)

Er werd niet zomaar gebruik gemaakt van marinevaten en zeewier. Het merk werkt samen met Parley for the Oceans, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoudt van de oceanen.

We proefden de langst gerijpte Single Malt: zo smaakt 115.000 euro

De 44 jaar oude Talisker Forests of the deep Single Malt Scotch Whisky is erg exclusief. Er zijn slechts tien verkoolde vaten gebotteld. Daarbij is het de langst gerijpte whisky van Talisker, de oudste whiskyfabrikant van het Schotse eiland Skye.

De bijzondere whisky is in Nederland te koop

In totaal zijn er 1997 flessen. Hiervan zijn er niet meer dan 1996 over, gezien het feit wij er een geopend hebben. Hoewel het een exclusief product is, kun je een fles gewoon in Nederland bestellen. Het prijskaartje is 4.500 euro voor een fles van 70 centiliter verpakt in een houten kistje. Daarbij vind je de fles binnenkort in een enkele Nederlandse whisky- of drank-speciaalzaken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.