Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp is veiliger geworden: versleutel je berichten in 6 stappen

In een tijd dat alles onveiliger aanvoelt, is het wel eens lekker dat er ook iets veiliger is geworden. Back-ups van WhatsApp, die worden opgeslagen in de cloud, bevatten nu end-to-end-encryptie. In dit artikel lees je hoe je jouw opgeslagen berichten versleutelt.

Er is de laatste maanden, zo niet jaren, nogal wat te doen over WhatsApp. Niet voor niets diende de Consumentenbond een klacht in over het bedrijf achter nog altijd ‘s werelds populairste chat-app. Veel mensen stappen over naar vergelijkbare diensten als Signal. Een goede stok achter de deur, zo blijkt.

WhatsApp weer een stukje veiliger

End-to-end-encryptie is het versleutelen van berichten, op een zodanige manier dat alleen de zender en ontvanger de inhoud van berichten kunnen lezen. In WhatsApp werden back-ups altijd opgeslagen zonder versleuteling, waardoor foto’s, berichten en andere bestanden in theorie ook door derden op te sporen waren.

Nu heeft WhatsApp dus eindelijk end-to-end-encryptie aan de back-up toegevoegd. Dit geldt voor back-ups die je bewaart in Google Drive of een andere cloud. De opslag op je telefoon was al versleuteld, maar veel gebruikers van de chat-app hebben helemaal niet door dat ze een back-up maken. De nieuwe beveiligingslaag is op basis van een code die bestaat uit 64 cijfers of een zelf ingesteld wachtwoord.

Je berichten versleutelen in 6 stappen

Het is dus veiliger om je opgeslagen berichten even te versleutelen. Wat je allemaal verstuurt, willen we niet weten, maar er staat vast wel iets tussen dat je graag voor jezelf en de ontvanger houdt. Hieronder zie je de zes stappen die je moet doorlopen op een Android-telefoon. Lees in dit artikel hoe je dat op je iPhone doet.

  1. Open WhatsApp op je smartphone
  2. Ga naar instellingen
  3. Ga naar ‘Chats’ en vervolgens
  4. Ga naar ‘End-to-end versleutelde back-up’
  5. Tap op ‘Inschakelen’
  6. Doorloop op gezond verstand de vervolgstappen, zoals het aanmaken van een wachtwoord

Eerder was deze functie, die WhatsApp veiliger en minder privacy-gevoelig maakt, al beschikbaar in de bètaversie. Nu kan iedereen er gebruik van maken. Nadat je de end-to-end-encryptie hebt ingeschakeld, is jouw back-up versleuteld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.