Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk: WhatsApp komt met speciale vakantiemodus

WhatsApp komt met een speciale vakantiemodus, die ook buiten vakanties om eindelijk de feature introduceert waar fans al jaren om vragen.

De afgelopen jaren kregen chat-apps als Telegram en Messenger er op rap tempo nieuwe features bij, terwijl WhatsApp grotendeels hetzelfde bleef. Gelukkig is Facebook bezig met een flinke inhaalslag.

WhatsApp introduceert vakantiemodus

Zo kun je sinds kort er voor kiezen om je berichten automatisch te laten verdwijnen, en kun je binnenkort zelfs WhatsApp op meerdere apparaten gebruiken. Zonder dat er verbinding met je telefoon nodig is. Eindelijk wordt dus een grote frustratiefactor weggenomen. Oftewel, WhatsApp Web die continu de verbinding met je smartphone verliest.

Daar komt binnenkort nog een nieuwe feature bij. Dat blijkt uit WhatsApp Beta, een bèta-versie van de app waarin de ontwikkelaars alvast veranderingen en nieuwe functionaliteit kunnen testen. Daarin is namelijk de zogenaamde “Vacation Mode” opgedoken. Of, zoals wij het in het Nederlands zouden noemen, de vakantiemodus.

Gearchiveerde gesprekken

Dat is de nieuwe naam van een langverwachte feature die eerder al opdook, de “Ignore Archived Chats”-functionaliteit. Die naam zegt eigenlijk al alles: normaliter komt een gearchiveerde chat gewoon weer tussen je actieve chats te staan als iemand in die gearchiveerde chat een bericht stuurt.

Dat kan heel handig zijn, maar soms gebruik je de archiveer-functie vooral om van een chat af te zijn. De vakantiemodus gaat ervoor zorgen dat dergelijke chats gewoon in je rijtje van gearchiveerde gesprekken blijven staan. Ook als die chat weer actief wordt.

De naam hint naar het doel van deze verandering: ervoor zorgen dat gebruikers een break van WhatsApp kunnen nemen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Even niet meer lastiggevallen worden door alle chats die je hebt gearchiveerd.

WhatsApp vakantiemodus
De vakantiemodus ingeschakeld (Bron: WABetaInfo)

Niet alleen op vakantie

Een grote groep gebruikers zal deze verandering echter ook buiten die use cases om toejuichen. Het biedt ze namelijk de keuze zelf te bepalen hoe de archiveer-functionaliteit werkt. Het is immers maar net wat je van de functionaliteit verwacht en wat je fijn vindt.

Wij gebruiken de archiveer-functie bijvoorbeeld vooral op de manier zoals ie nu werkt: chats die we al beantwoord hebben archiveren, zodat je inbox leeg en schoon blijft. Als iemand in die gearchiveerde chats weer antwoordt, dan komt het gesprek in kwestie weer in je inbox met actieve chats. Dat je binnenkort echter de keuze krijgt, is ideaal.

De grote vraag is: hoe snel gaat WhatsApp deze vakantiemodus uitrollen naar iedereen? Helaas valt daar vaak geen pijl op te trekken. Afhankelijk van hoe de tests en ontwikkeling verlopen kan het nog enkele weken tot wel maanden duren.

WABetaInfo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.