Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 4 nov 2020

WhatsApp rolt langverwachte feature uit: verdwijnende berichten

Dankzij een nieuwe update van WhatsApp kun je instellen dat je berichten automatisch na zeven dagen verdwijnen.

De meeste aankomende nieuwe features voor WhatsApp waarover we schrijven blijven vaak nog enkele maanden in ontwikkeling.

WhatsApp en verdwijnende berichten

Enkel gebruikers van de bèta-versie van de chat-app kunnen er dan alvast gebruik van maken. Een gloednieuwe functionaliteit heeft nu echter de overstap naar de reguliere versie van WhatsApp gemaakt.

Dan hebben we het over de mogelijkheid om een vervaldatum in te stellen voor berichten. Instagram Stories, Snapchat: foto’s die na een bepaald aantal seconden, minuten of uren verdwijnen zijn ondertussen zeer normaal.

Tekstberichten die je laat verdwijnen wat minder. Toch is dat wat Facebook mogelijk gaat maken binnen WhatsApp. Of je nou gebruik maakt van de Web-, Android- of iOS-versie van de chat-app.

Zeven dagen

De berichten van gebruikers die de nieuwe feature inschakelen zullen na zeven dagen verdwijnen. WhatsApp geeft je op dit moment nog geen controle over die termijn. Je kunt het dus nog niet gebruiken om bijvoorbeeld na een paar minuten een bericht te laten verdwijnen.

Het is dus óf alles na zeven dagen weg, of alles blijft staan. Daarmee gaat het meer om een passieve vorm van je privacy behouden, al is het goed om je bewust te zijn van de beperkingen.

Beperkingen

Zo zal je bericht ook verdwijnen na zeven dagen als de ontvanger de chat nog niet heeft geopend. Zo zal diegene dus nooit jouw bericht hebben gelezen. Ook blijft de tekst wel zichtbaar in notificaties of wanneer jouw bericht is geciteerd.

Quotes blijven dus leesbaar, al zijn langere berichten daar maar deels in te zien. Ook werkt het enkel in groepchats als beheerders de functionaliteit aan hebben staan.

Oude berichten

Ook goed om te weten: als je deze nieuwe functionaliteit inschakelt, dan zullen enkel nieuwe Whatsapp-berichten die je erna verstuurt gaan verdwijnen. Berichten die je al verstuurd had blijven gewoon staan.

Ook waarschuwt WhatsApp dat deze functionaliteit gemakkelijk omzeild kan worden. Anderen kunnen alsnog een screenshot maken van je berichten, of de tekst in kwestie kopiëren.

Zo stel je het in

De nieuwe functionaliteit wordt op het moment van schrijven uitgerold. Benieuwd hoe je de feature per apparaat in kunt stellen? Dan heeft WhatsApp een stappenplan voor je klaar staan:

WANT

Reageer op artikel:
WhatsApp rolt langverwachte feature uit: verdwijnende berichten
Sluiten