Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 26 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

WhatsApp als een pro: deze 7 tips en tricks zijn onmisbaar

WhatsApp slaat in Amerika nog niet echt aan, maar in de rest van de wereld is de chat-app razend populair. De Facebook-dienst heeft dan ook maar liefst 2 miljard actieve gebruikers. Niet mis!

Je opent WhatsApp waarschijnlijk tientallen keren per dag. Daarbij blijf je vooral in de chat-schermen hangen. Chat openen, bericht tikken, verzenden, en klaar.

Daardoor is de kans groot dat je lang niet alle tips en tricks kent die de chat-app rijk is. We zetten er 8 op een rijtje die jouw gebruikservaring naar een hoger niveau kunnen tillen.

Archiveer je gesprekken

WhatsApp kan behoorlijk onoverzichtelijk worden. Chats waar je nog op moet antwoorden, nieuwe berichten die binnenkomen, chats waarop je al wel hebt geantwoord, groepsgesprekken. Tip: archiveer gesprekken waar je op hebt geantwoord en waar je voorlopig niks mee hoeft te doen.

Zo hoef je ze niet permanent te verwijderen, maar blijft je overzicht van gesprekken… overzichtelijk, als een soort to do-lijst. Als de ander op jou antwoordt, dan komt de chat in kwestie gewoon weer in je normale overzicht te staan. Wil je gearchiveerde chats alsnog raadplegen? Druk dan onder je onderste gesprek op ‘gearchiveerd’ en ze komen allemaal tevoorschijn.

iOS | Berichten -> swipe van rechts naar links op een gesprek -> Archiveren (ook mogelijk om alle gesprekken direct te archiveren)
Android |Berichten -> Houd gesprek lang ingedrukt -> druk op archiveren

Markeren als ongelezen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je niet vergeet om op een bericht te antwoorden is het markeren als ongelezen. Stel je bent druk aan het werk, en je opent WhatsApp. Er staat een uitgebreide vraag van een vriend waar je nu geen tijd op hebt om te antwoorden. De kans is groot dat je die avond al tig andere berichten hebt ontvangen en je vergeet te antwoorden. Je kunt dat de volgende keer voorkomen door die chat opnieuw als ongelezen te markeren. Zo komt er weer een blauw bolletje bij te staan en weet je dat je er nog iets mee moet doen.

iOS | Berichten -> veeg van links naar rechts -> markeer als ongelezen
Android | Gesprek lang ingedrukt houden -> Open menu -> markeer als ongelezen

WhatsApp extra veilig

Op WhatsApp bespreek je waarschijnlijk een hoop dingen die zeer privé zijn. Je deelt er zelfs foto’s. Het is dan ook niet zo’n gek idee om een extra laag veiligheid aan de chat-app toe te voegen.

Niet enkel met behulp van gezichtsherkenning of vergrendeling met je vingerafdruk, maar ook met tweestapsverificatie. Normaal werkt het zo: als je op een nieuwe telefoon WhatsApp instelt, dan kun je middels een code per sms’je snel weer bij al je gesprekken.

Het probleem: dat kan iemand die je telefoon heeft gestolen dus ook, of die je nummer heeft bemachtigd. Met tweestapsverificatie voeg je een extra laagje beveiliging aan WhatsApp toe en voorkom je die situatie.

Tweestapsverificatie zorgt er namelijk voor dat je een pincode moet invoeren om de zoveel tijd om de chat-app te kunnen gebruiken, en altijd als je WhatsApp instelt op een nieuwe telefoon. Zo kan een dief niet zomaar al je chats bemachtigen, gezien hij jouw pincode niet kent.

iOS / Android | Instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen -> Schakel in

WhatsApp vergrendelen

We blijven even in de hoek van beveiliging. Je kunt namelijk je chat-app vergrendelen met gezichtsherkenning of Touch ID op iOS of je vingerafdruk op Android.

Je kunt zelf instellen of de app elke keer om je vingerafdruk/gezichtsherkenning vraagt, of bijvoorbeeld pas weer na een uur. Zo kan niet iedereen je telefoon oppakken en rustig je WhatsApp-berichten lezen nadat je ze bijvoorbeeld je telefoon hebt gegeven om iemand te bellen.

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Schermvergrendeling -> Vraag om gezichtsherkenning/vingerafdruk -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut, Na 15 minuten of Na 1 uur

Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Vingerafdrukvergendeling -> schuifje op groen -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut of Na 30 minuten

Media uit je galerij

Groepsgesprekken staan vol met memes, GIFjes en andere hilarische troep. Leuk voor in WhatsApp zelf, maar geen afbeeldingen die je eeuwig wilt bewaren. Toch stroomt je galerij er vol mee.

Gelukkig kun je daar snel een einde aan maken. In de instellingen van WhatsApp kun je namelijk instellen dat foto’s en video’s niet meer direct op je telefoon worden opgeslagen. Zo kun je zelf kiezen welke foto’s je wel of niet wilt bewaren.

iOS | Instellingen -> Chats -> schakel Voeg toe aan filmrol uit
Android | Instellingen – Chats -> schakel Toon media in galerij uit

Laatst gezien

Je kunt op WhatsApp bij je contacten zien wanneer ze voor het laatst actief waren in de chat-app. Als jij dat bij anderen ziet staan, dan zien ze dat echter helaas ook bij jou. Dan krijg je dingen als “waarom negeerde je mijn vraag, je was wel online!” Irritant, en gelukkig kun je daar ook snel een einde aan brengen. Via de onderstaande weg zet je uit dat anderen zien wanneer je online was, maar wel dus met een offer: je kunt het vervolgens ook niet meer bij anderen zien.

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> Laatst Gezien -> switch naar Niemand

Dag blauwe vinkjes!

Nog zoiets: WhatsApp maakt vinkjes bij berichten blauw als de ander het gelezen heeft. Handig, maar sommige mensen gebruiken het op een extreme wijze om anderen in de gaten te houden. Wil je lekker op je eigen tempo berichten lezen en zelf kiezen wanneer je antwoordt? Dan is deze instelling voor jou gemaakt. Zo zet je uit dat anderen kunnen zien of jij hun bericht gelezen hebt of niet.

iOS | Instellingen -> Account -> Privacy -> schakel Leesbewijzen uit
Android | Instellingen -> Account -> Privacy -> vink Leesbewijzen uit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.