Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 5 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp introduceert welkome Instagram-feature in chats

Wil je snel een foto of afbeelding via WhatsApp kunnen sturen, zonder dat de ander het bestand vervolgens voor eeuwig in handen heeft? Dan hebben we goed nieuws voor je.

Facebook plaatste een tijdje terug paginagrote advertenties in grote kranten om gebruikers van WhatsApp gerust te stellen. Nadat nieuws ontplofte rondom gewijzigde gebruikersvoorwaarden van de chat-app, waren consumenten massaal bang dat het bedrijf aan de haal zou gaan met hun privacy. Of, beter gezegd: met hun data.

Paniek: WhatsApp en privacy

Het bedrijf wilde snel korte metten maken met die paniek, maar het kwaad was al geschied. Miljoenen consumenten stapten over naar alternatieven zoals Telegram en Signal.

Benieuwd welk alternatief het beste bij jou past? Onze collega’s van WANT zetten de verschillen voor je op een rijtje:

WhatsApp alternatieven Signal en Telegram: welke van de twee moet je hebben?

Maar goed, terug naar WhatsApp. Sindsdien zijn de ontwikkelaars druk bezig met het uitrollen van privacy-gerelateerde features. Want dat het grote publiek daar om geeft, is nu wel duidelijk.

Zelfvernietigende foto’s

Het resultaat is een nieuwe feature die op het moment van schrijven in de beta-versie van WhatsApp wordt getest, en ergens in de komende maanden naar verwachting naar alle gebruikers wordt uitgerold, zowel op iOS als Android.

Dan hebben we het over de mogelijkheid om afbeeldingen automatisch te laten verdwijnen. Je kan sinds kort al automatisch je teksberichten na een bepaalde periode laten verdwijnen, maar nu kun je Instagram-achtig ook je gedeelde foto’s na een tijdje laten vernietigen. Zo hoeven ze dus niet over drie jaar nog steeds in de chatgeschiedenis van je vrienden rond te zwerven. Wel zo prettig, zeker als er gevoelige informatie op/in staat.

De nieuwe functionaliteit werkt als volgt: de afbeelding in kwestie blijft staan tot de ander het bekijkt. Als diegene vervolgens de chat verlaat en opnieuw opent, is de foto niet meer te bekijken. Iets wat overigens ook voor de verzender geldt, dus let op als je foto’s via WhatsApp zelf maakt. Die ben je dan dus kwijt.

Screenshots

En nee, maak je geen zorgen, de afbeeldingen worden dus ook niet in de galerij van de ontvanger opgeslagen. Op het moment van schrijven kan de ander wel nog een screenshot maken, en zo dus alsnog het beeld opslaan. Hopelijk brengt WhatsApp daar voor de bredere uitrol verandering in. De functionaliteit doet overigens sterk denken aan Instagram Direct, tevens een Facebook-product.

De helden van blog WABetaInfo, die alle betaversies van WhatsApp doorspitten, hebben middels de onderstaande screenshots alvast een voorproefje voor je. Hopelijk duikt de zelfvernietigings-functie snel bij iedereen op in de chat-app.

WhatsApp als een pro: deze 7 tips en tricks zijn onmisbaar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.