Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 27 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp introduceert twee langverwachte nieuwe features

Het voelt soms alsof WhatsApp er al vijf jaar hetzelfde uitziet, maar dat is toch echt niet het geval. Facebook is op een subtiel tempo nieuwe features aan het uitrollen. Die duiken vaak eerst op in de bèta-versie van de chat-app.

Daardoor kunnen we vaak al vroeg nieuwe functionaliteiten spotten. Sommige veranderingen worden kort getest, om vervolgens geschrapt te worden. Het is niet voor niks een bèta. Andere nieuwe features blijven wel hangen, en vinden uiteindelijk hun weg naar de reguliere versie van WhatsApp, die iedereen gebruikt. Ook jij en ik.

Goed nieuws: twee nieuwe features hebben nu die overstap gemaakt, na een lange tijd in bèta te zijn geweest. Facebook acht ze dus gereed voor de doorsnee gebruiker. We lichten de nieuwe toevoegingen voor je uit. Je vind beide functionaliteiten nu in de chat-app!

Veilig contactgegevens delen

Ten eerste ondersteunt nu QR-codes. Zo kun je mensen toevoegen op WhatsApp, zonder dat je hun nummer hoeft op te slaan in je adresboek. Je kunt via de instellingen van de chat-app naar je profiel gaan, waarnaast nu een QR-tekentje te zien is.

Als je daarop klikt krijg jij je eigen gepersonaliseerde QR-code te zien. Anderen kunnen die code scannen om jou toe te voegen op WhatsApp, zonder dat jij je nummer hoeft op te zoeken en te delen.

Ook handig: je kunt de QR-code resetten. Als je bijvoorbeeld je code in een presentatie voor op school of op werk hebt gezet, dan kun je na een paar weken je code verversen. Dat zorgt ervoor dat mensen je niet maanden na dato alsnog kunnen toevoegen omdat je presentatie online rondslingert.

Daarin zit ‘m ook meteen het grootste voordeel van deze feature: je hebt controle over je contactgegevens. Als je op je ergens je nummer deelt, dan blijft dat nummer digitaal rondslingeren. Je QR-code heb je zelf controle over of hij blijft werken, waar de code dan ook belandt.

WhatsApp nieuwe features
(Afbeelding: WhatsApp / WANT.nl)

WhatsApp geanimeerde stickers

De kans is groot dat je ondertussen al een magistrale collectie aan stickers hebt verzameld. Sinds gebruikers zelf hun eigen stickers kunnen toevoegen, voelt het op WhatsApp soms net alsof je weer MSN aan het gebruiken bent.

Nu gaat de chat-app zijn concurrent Telegram achterna door ook bewegende stickers toe te voegen. Geanimeerde stickers kun je nu al uitproberen middels zes nieuwe stickerpacks die WhatsApp zelf heeft geïntroduceerd. Denk aan een dansende banaan, à la Hyves.

Je herkent ze aan de afspeelknop die naast de verzamelingen te zien is. En ja, uiteindelijk kunnen gebruikers ook hun eigen creaties toevoegen! Bereid je dus voor op chaotische groep-chats, want naast GIF’s komen nu dus ook stickers je scherm terroriseren.

WhatsApp nieuwe features
(Afbeelding: WhatsApp / WANT.nl)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.