Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 10 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

WhatsApp lost irritaties op met 5 langverwachte nieuwe features

WhatsApp heeft een vijftal belangrijke nieuwe features en aanpassingen bekendgemaakt die vanaf nu uitgerold worden, ook naar jouw telefoon. Waaronder een aantal grote verbeteringen op privacyvlak en irritaties die verholpen worden.

Onlangs kwamen Instagram-gebruikers, van je buurvrouw tot Kim Kardashian, in opstand. Instagram wil naarstig de succesformule van TikTok kopiëren, maar de daaruit voortkomende tests gingen vele gebruikers net iets te ver.

Ophef op Instagram, rust op WhatsApp

De test waar we het over hebben leverde een TikTok-achtige feed op, die het woordje ‘sociaal’ uit sociale media haalde. Oftewel: een eindeloze schermvullende barrage aan algoritmisch aanbevolen content.

Het hoofd van Instagram bood vervolgens zijn excuses aan, en de app draaide snel de veranderingen terug. Wat is WhatsApp, een andere telg uit de Facebook-familie, dan een oase van consistente rust. Meta-familie, moeten we eigenlijk zeggen.

De chat-app krijgt soms wat nieuwe emoji en hier en daar wat subtiele features, maar daar blijft het dan ook bij. De manier waarop je met je huisgenoten of je moeder chat is door de jaren heen amper verandert.

Grote updates met nieuwe features

Dat neemt echter niet weg dat Mark Zuckerberg grote plannen voor de app heeft. De afgelopen dagen is er een lijst aan nieuwe features en aanpassingen bekendgemaakt die de komende tijd naar WhatsApp komen of zelfs nu al beschikbaar zijn.

Inclusief een aantal langverwachte zalige oplossingen voor irritaties en tekortkomingen van de chat-app. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Berichten verwijderen

Het is al enkele jaren mogelijk om reeds verzonden berichten te verwijderen binnen WhatsApp. Althans, als je er op tijd bij bent. Per ongeluk je oma in plaats van je vriend verteld dat je uitkijkt naar de volgende date? Als je er binnen een uur achter komt, dan kun je het bericht voor zowel jezelf als voor de ontvanger verwijderen. Een zegen.

Die zegen heeft vanaf nu een flinke upgrade gekregen. Je tijdslimiet is nu namelijk geen uur meer, maar twee dagen. Het werkt nog hetzelfde: houd het bericht in kwestie ingedrukt en je krijgt de optie om het voor jezelf en de ontvanger(s) te verwijderen.

2. Geen stiekem gescreenshot

Je kunt al een tijdje op WhatsApp een foto versturen die de ontvanger dan maar eenmalig mag bekijken. Daarna is ie weg. Een goed voorbeeld van een feature die Zuckerberg en Co. van de concurrent hebben gejat. Oftewel, Snapchat.

Het irritante was tot deze week echter dat de ontvangers wel je foto rustig konden screenshotten. Ja, dat doet de hele mogelijkheid om iets eenmalig te laten zien teniet. Vanaf nu heeft WhatsApp beveiliging ingebouwd die ervoor zorgt dat gebruikers niet meer eenmalig te bekijken foto’s kunnen screenshotten. Net zoals je in sommige apps, zoals je bank-app, ook geen screenshots kunt nemen.

Er bestaan ongetwijfeld omwegen, vooral via WhatsApp Web, maar deze broodnodige aanpassing zal in negen van de tien gevallen al dergelijk gedrag voorkomen.

3. Stilletjes vertrekken

Over privacy gesproken: soms ben je een groepsgesprek helemaal zat. Al die irrelevante spam. Toch is een groep verlaten wel een dingetje. Immers ziet elke deelnemer op zijn of haar beeldscherm staan dat jij de deur achter je hebt dicht getrokken. Ongemakkelijk. Toch weer die sociale druk.

Daar komt echter vanaf nu verandering in. Enkel de beheerders van het groepsgesprek in kwestie krijgen nog een melding dat je de chat hebt verlaten. De rest blijft lekker in het ongewisse. Deze feature wordt vanaf deze week naar iedereen uitgerold.

4. Nee, ik ben niet online

Soms heb je gewoon even geen zin om op een bericht te antwoorden. Maar ja, de ander heeft het wel door als je online bent. Leuk dat je die blauwe vinkjes kunt uitzetten, maar daar heb je dan alsnog relatief weinig aan. Tot nu! Later deze maand rolt WhatsApp namelijk een update uit die ervoor zorgt dat je in kunt stellen welke contacten mogen zien of je online bent. Hallo privacy!

Whatsapp features privacy
📱 (Afbeelding: WhatsApp)

5. Meer bescherming

Op WhatsApp bespreek je een hoop privézaken met anderen. Het is dan ook cruciaal dat je gesprekken niet in de handen van derden belanden. Niet voor niks hamert Facebook zo op de versleuteling van de app. Het is al mogelijk om tweestapsverificatie in te stellen zodat het inloggen op WhatsApp veiliger verloopt en derden minder makkelijk je account kunnen jatten.

Daar komt binnenkort nog een beveiligingslaag bij. Als jij (of een derde) je WhatsApp-account op een andere telefoon probeert te gebruiken, dan checkt de app eerst op de originele telefoon of dat wel de bedoeling is. Zo kan een derde dus niet ongemerkt op jouw account inloggen op zijn of haar eigen telefoon. En ben je het wel zelf? Dan is het enkel een kleine onderbreking in een verder soepel proces.

Whatsapp features privacy
📱 (Afbeelding: WABetaInfo)

WhatsAppWANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.