Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 24 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Iedereen met vaccin-vragen moet Robbert Dijkgraaf even terugkijken

Wat verfrissend om Robbert Dijkgraaf weer eens aan het woord te horen over wetenschap, tegenover Matthijs van Nieuwkerk. Integer, duidelijk, open, begripvol. Iedereen met twijfels over vaccins en virussen zou Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2021 eigenlijk even moeten terugkijken. Niet eens zo zeer om overgehaald te worden, maar om nou één keer duidelijk te horen waar we eigenlijk mee te maken hebben.

Robbert Dijkgraaf, sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, gaf voorheen altijd één keer per jaar een college bij DWDD University. Over het heelal, de toekomst, Einstein en andere wetenschappelijke onderwerpen. Dit jaar was er Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht, waarin onder meer het vaccin en corona aan bod kwamen.

Robbert Dijkgraaf over corona en vaccins

Met alle respect voor de Jaap van Dissels van deze wereld, maar wat is het fijn om naar Robbert Dijkgraaf te luisteren. Met simpele metaforen en in heldere taal weet de wetenschapper de meest complexe onderwerpen op begrijpelijke manier uit te leggen. Zo ook het coronavirus en de ontwikkelde vaccins.

Er werd onder meer een ode gebracht aan Katalin Karikó, de vrouw die dertig jaar geleden al begon met het mrna-vaccin, oorspronkelijk (en nog altijd) bedoeld tegen ziektes als kanker. Daarbij stipte Matthijs van Nieuwkerk ook de twijfels en vragen aan van mensen die een vaccin tegen corona niet helemaal vertrouwen. “Het is nieuw, dus begrijpelijk dat mensen met vragen zitten”, aldus Robbert Dijkgraaf, die de meest gestelde vragen op kraakheldere wijze beantwoorde. De misvatting over DNA, het lange termijneffect, alle begrijpelijke twijfels kwamen voorbij.

Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2021 terugkijken

Maar wees gerust, er was meer dan corona en vaccins in 2021. Zo kwam op verhelderende manier het klimaat voorbij, werd de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie beschouwd en werden de wetenschappelijke hoogtepunten van 2021 gevierd. Tussen alle verklede BN’ers en andere goedkope televisie door was Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht met Matthijs van Nieuwkerk en Robbert Dijkgraaf een verademing. Absolute terugkijktip. Dat doe je hier.

Bekijk ook deze Netflix-documentaires over het klimaat, die een sprankje hoop bieden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.