Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Biden, Xi of Poetin? Deze wereldleider verdient het meeste salaris

De machtigste presidenten ter wereld heten Joe Biden, Xi Jinping en Vladimir Poetin. In hun salaris zit behoorlijk wat verschil. Twee van de drie harken een salaris van zes cijfers binnen. De ander verdient nog minder dan een putjesschepper in Nederland. Op papier dan, hè.

Vraag aan Joe, Jinping en Vladimir wie de machtigste wereldleider is en ze geven waarschijnlijk allemaal een ander antwoord. Over wie het meest verdient, zouden ze het makkelijker eens worden.

Salaris van president Verenigde Staten, Rusland en China

De salarissen van de drie presidenten staan namelijk keurig beschreven in overheidsdocumenten die voor iedere burger inzichtelijk zijn. Een rangschikking van de salarissen van Biden, Xi en Poetin.

Salaris wereldleiders Joe Biden
(Afbeelding: Wikipedia)

1. Joe Biden

Functie: President van de Verenigde Staten
Salaris: 33.333 dollar (30.705 euro) per maand

Van de drie wereldleiders krijgt de president van Amerika het meeste salaris: 400.000 dollar per jaar. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn prima. Zolang Biden president is, mag hij gebruikmaken van het Witte Huis als ambtswoning. Als hij er aan het eind van de dag nog puf voor heeft, kan hij genieten van de bijbehorende bowlingbaan, filmzaal, zwembad en tennisveld.

Wordt Biden in november niet herkozen? Dan hoeft hij niet op zoek naar een ander baantje. Oud-presidenten van de V.S. krijgen de rest van hun leven een uitkering van 230.000 dollar per jaar, oftewel 17.655 euro per maand.

Salaris wereldleiders Vladimir Poetin
(Afbeelding: Wikipedia)

2. Vladimir Poetin

Functie: President van Rusland
Salaris: 1.016.000 roebel (10.131 euro) per maand

De president van Rusland verdient omgerekend 140.000 euro salaris per jaar. Dat is amper de helft van de Balkenende-norm. Ook qua ambtswoning komt Poetin er bekaaid vanaf. Hij krijgt een lullig appartementje van 77 vierkante meter. Daarbuiten heeft Poetin volgens de officiële berichtgeving de beschikking over drie auto’s en één aanhangwagen.

Salaris wereldleiders xi jinping
(Afbeelding: Wikipedia)

3. Xi Jinping

Functie: President van China
Salaris: 1.320 yuan (170 euro) per maand

Bij het salaris van Xi Jinping zijn gelukkig alle maaltijden inbegrepen. Anders zou Xi niet veel anders eten dan kale rijst. Het salaris van de president van China is namelijk maar 170 euro per maand.

Xi Jingping wereldleiders salaris
Zhongnanhai, het optrekje van Xi Jinping (Afbeelding: Wikipedia)

Als leider van een communistische staat verdient hij hetzelfde salaris als de andere ambtenaren in China. In tegenstelling tot de lagere dienaars krijgt Xi wél beschikking over een mooie ambtswoning: Zhongnanhai.

En nu echt: welk salaris verdienen de presidenten?

Van maar één van deze wereldleiders mag je eisen dat hij zijn belastingaangifte openbaar maakt. Als je dat bij de andere twee doet, zit je heel snel in een celletje onder de grond waar het altijd twee graden is en je nagels uitvallen omdat je te weinig eten krijgt. Alleen van Joe Biden kunnen we daardoor met enige waarschijnlijkheid zeggen dat zijn salaris op papier overeenkomt met de werkelijkheid.

Van Xi Jinping weten we heel weinig, maar wel dat zijn dochter Xi Mingze naar Harvard is gegaan. Een jaartje studeren kost daar 50.000 euro. Hoe Xi dat betaald heeft met zijn salaris van 170 euro per maand? We kunnen er enkel naar gissen.

Poetin: onder Balkenendenorm of rijkste man ter wereld?

Ook van Vladimir Poetin weten we niet precies hoeveel geld hij verdient. Alleen is Poetin wat minder goed in het verstoppen van zijn rijkdom dan Xi. Zo wordt hij regelmatig gespot met een horloge van 50.000 euro.

Aleksej Navalny liet in 2021 beelden zien van een enorm paleis van Poetin aan het Bajkalmeer. De geschatte waarde van dit paleis is 1,4 miljard (!) euro. Sommige experts schatten dat Poetins totale bezittingen een waarde hebben van 200 miljard euro. Dit zou hem de rijkste man op aarde maken.

Poetin salaris president rusland
Poetins paleis bij het Bajkalmeer (Bron: Aleksej Navalny)

Poetin ontkent overigens dat het paleis van hem is. Erg gelukkig leek hij echter niet met de onthulling van Navalny. Over wat er met je gebeurt als je iets doet wat Poetin niet helemáál super vindt, schreven we eerder deze week een artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.