Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als ‘putjesschepper’ anno 2024

Wat voor salaris verdien je anno 2024 eigenlijk als putjesschepper? Letterlijk bestaat dat beroep niet meer, dus kijken we naar het moderne equivalent, een baan bij de rioolreiniging.

Als je jouw ouders of leraren mocht geloven, is putjesschepper het laagste wat je kunt doen. Letterlijk klopt dat redelijk, want je werk ligt onder de grond. Maar rioolwerk is zeker niet het slechtst betaalde werk in Nederland. Je verdient meer dan het verhoogde minimumloon in 2024 en als zelfstandige verdien je al snel een extra goed belegde boterham. Wel goed je handen wassen voordat je die opeet.

Putjesschepper worden

Een putjesschepper – ook puttekees, sekreetruimer of putverlater genoemd – was in het verleden de benaming voor iemand die beerputten leeg schepte. Tegenwoordig hebben we riolen en is deze beroepsaanduiding niet meer van toepassing.

Dit is het salaris van een putjesschepper anno 2024
De moderne putjesschepper (Afbeelding: Wikimedia)

Vandaag de dag zijn er zogeheten kolkenzuigers om putten mee te reinigen. Nog steeds mensenwerk, maar er wordt niet meer geschept. In de volksmond wordt putjesschepper nog wel als pejoratief gebruikt, vooral richting leerlingen die niet hun best doen op school.

Het salaris bij de rioolreiniging

Eerst even een uitschieter. Vice interviewde een aantal jaren geleden putjesschepper Michel van Buul, die zichzelf liever rioloog noemt. Hij zoog putten leeg, ontstopte riolen en is uiteindelijk voor zichzelf begonnen. Dat er veel vraag naar dit werk is, onderstreept zijn maandomzet van 10.000 euro.

Monteur

Dat inkomen is niet voor iedere moderne putjesschepper weggelegd. Kijken we naar een rioolmonteur in loondienst, dan ligt het gemiddelde salaris op 2.800 euro. Dit is berekend aan de hand van alle salarissen (40 uur in de week) op Werkzoeken. Op basis van alle vacatures op Indeed komt het gemiddelde zelfs op 2.987 euro bruto per maand.

Reiniger

Als reiniger ligt het gemiddelde niet ver boven het minimumloon, met een gemiddelde van 2.315 euro bruto per maand. Volgens de Nationale Beroepengids verdient een rioolreiniger gemiddeld 2.375 euro per maand.

Puttenzuiger

Kijken we naar een enkele vacature voor een beroep dat het dichtst in de buurt komt van putjesschepper, dan komen we op een salaris van 2.600 euro bruto per maand. Iedereen kan solliciteren, want je hebt geen diploma nodig. De betreffende vacature voor Allround Puttenzuiger in Almelo is, naar wij vrezen, alleen al ingevuld.

Specialiseer en word zelfstandige

Let wel, al deze bedragen zijn indicatief. Het daadwerkelijke salaris hangt af van leeftijd, ervaring, functie en bedrijf. Feit is dat je als zelfstandig putjesschepper, rioloog of rioleur de grootste kans hebt op een hoog inkomen. De eerder genoemde Michel van Buul haalde in zijn begindagen vooral veel werk binnen via Werkspot.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.