Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 14 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Het wagenpark van Vettel: kleine oldtimer en pijlsnelle auto’s

Sebastian Vettel ken je waarschijnlijk als Formule 1-coureur. Hij wist al vier keer wereldkampioen te worden en wordt gezien als een van de grootste talenten ooit. Financieel gevolg: een vermogen van zo’n 140 miljoen dollar. Een deel van dit vermogen zit in een wagenpark vol mooie auto’s.

De Formule 1-coureur heeft voor meerdere teams gereden. Zo begon hij in de Formule 1 bij Sauber en sloot hij af bij Ferrari en Aston Martin.

Het wagenpark van F1-coureur Sebastian Vettel

Van elk merk auto waarmee Sebastian Vettel in de Formule 1 reed, heeft hij wel een model in zijn wagenpark staan. Tenminste, tot zover bekend. Het is onduidelijk of de coureur alle auto’s in dit lijstje nog steeds in zijn bezit heeft. Hij heeft in ieder geval alle auto’s gehad.

1. Vier Ferrari’s

Sebastian Vettel heeft naar verluidt vier Ferrari’s in zijn garage staan, en dat zijn niet de minste modellen. Hij heeft een California T, F430 en 488 GTB in zijn wagenpark. Maar de meest bijzondere Italiaanse supersportwagen die hij in bezit heeft, is de F40.

LEGO, Ferrari F40
(Afbeelding: Wheelsage / Sbocha)

Deze Italiaan was de laatste auto uit Marenello die gebouwd werd onder toezicht van Enzo Ferrari. In totaal zijn er 1.337 exemplaren geproduceerd, ieder met een 3.0 liter V8 goed voor 278 pk en 577 Nm koppel.

Met een topsnelheid van 320 kilometer per uur en een sprint van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,9 seconden was het een van de snelste auto’s uit zijn tijd (1987 tot 1992).

2. Aston Martin DBX en Vantage

Het Britse luxemerk Aston Martin reserveert twee plekjes in de garage van Sebastian Vettel. Hij heeft zowel een Aston Martin DBX als een Vantage. Van de Vantage heeft de Formule 1-coureur natuurlijk de F1-editie.

Wagenpark, Sebastian Vettel, auto's, Formule 1
(Afbeelding: Aston Martin)

Deze F1-versie is de overtreffende trap van de normale Vantage. Niet alleen het uiterlijk is agressiever, ook de wegligging is beter en het Mercedes-AMG motorblok levert meer vermogen. Hoe de Brit rijdt, laat Autovisie-collega Dries van den Elzen zien in onderstaande video.

Het 4.0 liter V8 motorblok levert in de supersnelle Engelsman 535 pk. Hiermee sprint de coupé van de Formule 1-coureur van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,6 seconden. Het versnellen stopt pas bij 314 kilometer per uur.

3. Twee Infiniti’s

In Nederland zijn de auto’s van het merk Infiniti niet echt bekend. De modellen van de fabrikant rijden met name in Amerika rond. Infiniti kun je zien als het luxemerk van Nissan.

Wagenpark, Sebastian Vettel, auto's, Formule 1
(Afbeelding: Infiniti)

Sebastian Vettel heeft in zijn wagenpark twee auto’s van Infiniti: een Q50 en een FX50. Met die FX is wat bijzonders aan de hand: dit is namelijk de Vettel Edition.

Hoewel dit wellicht klinkt als een marketingstunt – en het dat ook is – is de FX50 S van de Formule 1-coureur wel degelijk een opwindende auto. Met 420 pk uit een 5.0 liter V8 sprint het model in 5,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt net geen 300 kilometer per uur.

4. Mercedes-Benz SL 65 AMG

Een van de meest bizarre auto’s uit zijn wagenpark is een Mercedes-Benz SL 65 AMG. De bolide is een van de extreemste Mercedessen ooit gebouwd.

Wagenpark, Sebastian Vettel, auto's, Formule 1
(Afbeelding: Wheelsage)

Onder de motorkap ligt een atmosferische 6.0 liter V12 die goed is voor 612 pk en 1000 Nm koppel. De topsnelheid is begrensd op 250 kilometer per uur. Van 0 naar 100 kilometer per uur sprint de coupé van de Formule 1-coureur in 4,2 seconden.

5. Renault Megane RS Trophy

De Megane RS is niet de auto met het meeste vermogen in het wagenpark van Sebastian Vettel. Toch staat het model zijn mannetje op het circuit. Onder de motorkap van de tweede generatie ligt een 2.0 liter viercilinder die tot maximaal 275 pk levert.

Wagenpark, Sebastian Vettel, auto's, Formule 1
(Afbeelding: Autovisie)

De snelste versie sprint van 0 naar 100 kilometer per uur in 5,8 seconden. De topsnelheid ligt op 254 kilometer per uur.

6. Fiat 500

De kleinste en traagste auto uit het wagenpark van Sebastian Vettel is een Fiat 500. Naar verluidt heeft hij een exemplaar van de eerste generatie.

Fiat 500 Abarth
Fiat Nuova 500 elaborazione Abarth Record ‘1958 (Afbeelding: Wheelsage)

Dit betekent dat een ronkend 479cc motortje 13 pk uit twee cilinders perst. In totaal werden er 181.036 van deze kleine auto’s gebouwd.

De auto’s van Max Verstappen

Niet alleen Vettel heeft dankzij zijn Formule 1-carrière een mooi wagenpark weten op te bouwen. Bekijk ook de auto’s van Max Verstappen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.