Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 14 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Veel vrouwen voelen zich niet prettig in de gym en dat komt door ons mannen

De gym is een plek waar je aan jezelf kunt werken. Of je nu spieren wil kweken, moet herstellen van een blessure of gewoon fit wil blijven. Helaas zien veel mannen de gym ook als een plek om vrouwelijk schoon te bewonderen en een volgende date te scoren.

Zoek je een leuke dame om een keer een drankje mee te doen? Download dan Tinder, en laat het andere geslacht gewoon haar ding doen in sportschool. We begrijpen dat dit moeilijk is. De sportschool is een plek vol testosteron en de vrouwelijke bezoekers zijn vaak gehuld in weinig verhullende en strakke kleding. De drang om je ogen goed de kost te geven is dus niet zo vreemd, maar probeer jezelf in bedwang te houden.

Goed bedoelde hulp

De meeste vrouwen zitten namelijk niet te wachten op aandacht. Ze zijn naar de sportschool gekomen om zich even lekker in het zweet te werken. Niet om bekeken te worden en slechte openingszinnen aan te horen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die een kick krijgen van alle aandacht, maar de meesten willen gewoon ongestoord hun sets doen.

Zestig procent van de vrouwen voelt zich dan ook niet compleet veilig in een sportschool, zo blijkt uit dit Engelse onderzoek. En laten we eerlijk zijn, daar zijn wij mannen verantwoordelijk voor.

Zelfs als je gewoon wil helpen kan dit verkeerd overkomen omdat ze in het verleden vervelende ervaring heeft gehad met andere mannen. Wees daarom bewust van je gedrag en hoe het kan overkomen. Alleen zo kunnen we laten zien dat de sportschool voor iedereen een veilige en prettige plek is.

Het probleem

Volgens vrouwen zelf is het probleem dat ze door mannen niet serieus worden genomen. Mannen denken dat vrouwen het niet erg vinden om gestoord te worden tijdens een workout en gaan er blind vanuit dat ze hulp nodig hebben. Ondanks alle goede bedoelingen kan je hulp als kleinerend worden gezien of als excuus om een praatje te maken.

Waarom mannen een vrouw proberen te versieren in de sportschool heeft vooral met kleding te maken, zo beweren de onderzoekers. Veel sportkleding voor vrouwen is strak en luchtig. Dit is om alles op z’n plek te houden en om ervoor te zorgen dat ze het niet te warm te krijgen tijdens een workout. Dit is dus niet om ons mannen een plezier te doen.

Het probleem is dat deze soort kleding lijkt op de kleding die vrouwen dragen wanneer ze juist wél graag gezien willen worden. Denk aan rokje, korte topje of een strakke legging. Toch is er een groot verschil. Ze dragen deze sportkleding omdat het de prettigste outfit is om in te sporten. Natuurlijk willen ze er tegelijkertijd ook zo goed mogelijk uitzien, maar daarin zijn wij mannen niet anders.

Mocht je toch in een situatie komen waarin je vrij zeker weet dat de dame in kwestie jou ook al een paar keer bekeken heeft, dan moet je natuurlijk gewoon een gesprek aangaan. Begin in dat geval niet met een compliment over haar uiterlijk, maar vraag haar bijvoorbeeld hoe haar workout routine eruit ziet. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in haar sportieve kant en niet alleen in haar strak ingepakte lichaam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.