Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

5 feiten over het vrouwelijk orgasme die mannen even moeten lezen

Naar het vrouwelijk orgasme is heel wat onderzoek gedaan. Vijf wetenschappelijk bewezen feiten, die voor mannen wel eens handig zijn om te weten.

De eerste vraag is of jij het orgasme van een vrouw wel herkent. De kans is aannemelijk van niet. En nee, jij komt niet makkelijker klaar dan je vriendin. Dat is een misvatting. Tijd om deze feiten even door te lezen en je iets meer te verdiepen in een ander. Heb je zelf ook profijt van, mocht dat een stok achter de deur zijn.

Wetenschappelijke feiten over het vrouwelijk orgasme

De tijd is voorbij dat je als man alleen aan jezelf denkt tussen de lakens. En als het goed is, is die tijd er nooit geweest trouwens. Het is nu in ieder geval tijd om je eens goed in te lezen.

1. Vrouwen krijgen niet moeilijker orgasmes

Hoewel het bewezen is dat vrouwen minder vaak orgasmes krijgen dan mannen, is dat gegeven niet biologisch van aard. Met andere woorden: het zit niet in de vrouwelijke natuur om minder snel tot een orgasme te komen in vergelijking met mannen.

Maar het is niet te ontkennen dat vrouwen minder vaak orgasmes hebben in vergelijking met mannen. Dit wordt ook wel de orgasmekloof genoemd. De oorzaak is hier echter cultureel van aard. Heeft onder meer te maken met het gebrek aan aandacht dat er wordt geschonken aan de anatomie van de interne structuur van de vagina en met name de clitoris. Duidelijk, je hebt huiswerk.

2. 43% van de mannen herkent het orgasme van hun vrouw niet

Au, pijnlijk onderzoek. In een recente studie met 1.600 heteroseksuele getrouwde mannen, bleek dat 43 procent van de mannen niet correct kon benoemen wanneer hun vrouwelijke partner een orgasme heeft of aan het faken is. Die groep mannen vermoedde dat hun vrouw veel vaker tot een orgasme komt dan in werkelijkheid blijkt.

Niet geheel onbegrijpelijk, overigens. Bij vrouwen is er vaak geen fysiek bewijs van klaarkomen (in tegenstelling tot bij mannen). Communicatie is de enige manier om hier zekerheid over te creëren.

3. Vrouwen kunnen ook in hun slaap klaarkomen

Iedereen weet dat mannen tijdens hun slaap orgasmes kunnen krijgen, maar hoe zit dat bij vrouwen? Niet veel anders, zo blijkt.

“Tijdens de REM-slaap is het mogelijk dat een levendige seksuele droom zorgt voor meer bloeddoorstroming naar de vagina. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat vrouwen een orgasme krijgen tijdens hun slaap”, aldus seksexpert Emily Morse verklaart.

4. Niet elk vrouwelijk orgasme is seksueel van aard

Hoewel orgasmes bijna altijd in de context van seksualiteit worden genoemd, blijken ze ook te kunnen optreden bij niet-seksuele prikkels. Turbulentie, massages, bevallen of borstvoeding bijvoorbeeld. In plaats van orgasmes eenzijdig te linken aan seksualiteit, is het correcter om ze te zien als een reeks neuropsychologische processen die optreden als reactie op stimulatie. Die stimulatie gaat dus verder dan alleen het seksuele.

5. Educatie helpt

Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die les kregen over de orgasmekloof nadien méér orgasmes rapporteerden dan een groep vrouwen die een les kregen over menselijke seksualiteit in het algemeen.

Dit wijst op het belang van kennis en over de kracht van onderwijs. Het kan zomaar de seksuele levenskwaliteit van je vriendin veranderen.vrouwelijk orgasme

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.