Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Gasprijs knalt alle kanten na ontploffing pijplijn in Rusland

De prijzen voor gas beginnen steeds meer op de volatiliteit van crypto te lijken. Eerst daalde de koers naar één van de laagste punten in maanden, maar in een mum van tijd klom de gasprijs opnieuw met bijna 15 procent na de ontploffing van een pijplijn in Rusland.

In tegenstelling tot Bitcoin zijn nieuwe laagtes van de gasprijs uiteraard goed nieuws. Dankzij de warmere temperaturen in Europa dan aanvankelijk verwacht, nam de vraag naar gas af en daalde de koers dinsdag tot iets meer dan 100 euro per megawattuur. Ook proberen voorzichtige handelaars in te schatten wat de impact zal zijn van het prijsplafond voor gas. In ieder geval is het voor het eerst sinds juni dat we een gasprijs van onder de 100 euro hebben gezien.

De gestage daling van de kosten voor gas zet zich bovendien al een tijdje door, na een absurde en waanzinnige piek in augustus van bijna 350 euro per megawattuur. Toch toont de volatiliteit van dinsdag aan dat we nog lang niet aan een stabiele prijs de verwarming kunnen opendraaien.

Gasprijs omhoog na ontploffing in Rusland

Tussen 8 uur ‘s ochtends en 12 uur ‘s middags steeg de gasprijs met maar liefst 15 procent tot bijna 115 euro per megawattuur. Volgens Bloomberg ligt een ontploffing van een pijplijn in Rusland aan de oorzaak van de forse stijging. De explosie vond plaats bij een belangrijke gas-ader die via Oekraïne ook naar de EU gaat.

gasprijs, daling
De gasprijs op dinsdag 20 december (Afbeelding: ICE)

Toen duidelijk werd dat het Russische gasbedrijf Gazprom geen problemen ondervond met de leveringen ondanks de ontploffing, daalde de gasprijs gelukkig opnieuw. Hoe dan ook toont de volatiliteit voornamelijk de fragiliteit van de markt aan. Op het moment van schrijven staat de prijs op 105 euro per megawattuur. Ter vergelijking: in het najaar van 2021 schommelde de koers nog rond de 20 euro.

Marktkenners van Bloomberg Intelligence verwachten dat het gasverbruik in Europa in 2022 met meer dan 50 miljard kubieke meter zal afnemen. Dat is de scherpste daling ooit. Het lagere verbruik wordt naast het warmere weer veroorzaakt door maatregelen van consumenten en bedrijven om minder gas te gebruiken vanwege de hoge prijzen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.