Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 27 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

16 feiten over voedselverspilling in Nederland en wereldwijd

Kerst zit erop en dat betekent dat er weer heel wat eten in de prullenbak is verdwenen. Voedselverspilling. Waar er wereldwijd meer voedsel wordt geproduceerd dan genoeg is om alle mondjes op deze wereld te voeden, lijdt één op de negen mensen aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen met ‘honger’. 16 pijnlijke feiten over voedselverspilling in Nederland en wereldwijd.

Voedselverspilling wereldwijd

In het intro wordt al met wat feiten over voedselverspilling gestrooid. We schrijven ze er voor de volledigheid nog even bij. En voor de duidelijkheid: voedselverspilling betreft voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie en dat wordt weggegooid, al dan niet na de houdbaarheidsdatum of na bederf.

Feit 1 Wereldwijd wordt er veel meer voedsel geproduceerd dan nodig is om alle mensen van voldoende eten te voorzien.

Feit 2 Eén op de negen mensen lijdt aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen met honger.

Feit 3 Een derde van het voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Dat is jaarlijks 1,3 miljard ton aan eten en dat kost de wereldeconomie 940 miljard euro per jaar.

Feit 4 Als een kwart van al het verspilde voedsel gered zou worden, zou dat genoeg zijn om 870 miljoen hongerige mensen te voeden.

Feit 5 Ongeveer de helft van alle geoogste groente en fruit gaat verloren. Dat zijn 3.700.000.000.000 appels per jaar.

Feit 6 Iets meer dan 8 procent van de broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, wordt veroorzaakt door voedselverspilling.

Feit 7 Het elimineren van voedselverspilling zou de atmosfeer 4,4 miljoen ton CO2 besparen. Dat is evenveel als de uitstoot van een kwart van alle auto’s die op de wereld rondrijden.

Feit 8 Eén hamburger weggooien heeft dezelfde impact als 90 minuten douchen.

Voedselverspilling in Nederland

Dit zijn de cijfers op basis van de meest recente cijfers van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Er gloort licht horizon, want in de afgelopen acht jaar is de voedselverspilling in Nederlandse huishoudens teruggelopen van 48 naar 41 kilo per persoon. Maar gezien de onderstaande feiten kan het natuurlijk nog veel effectiever.

Feit 1 Ongeveer 13 procent van het eetbare voedsel in Nederland wordt verspild.

Feit 2 Per persoon verspilt een Nederlander in huishoudens gemiddeld 41 kilo eetbaar voedsel per jaar.

Feit 3 In totaal wordt er per persoon per jaar tussen de 105 en 152 kilo verspild.

Feit 4 Voor heel Nederland komt de verspilling van consumenten op ruim 700 miljoen kilo vast voedsel (inclusief melkproducten, olie, sauzen en soepen) per jaar.

Feit 5 Via het riool (gootsteen en toilet) verspillen we 57 liter vloeibaar voedsel en dranken per respondent per jaar, waarvan1: 31 liter koffie en thee, 13 liter melk en zuiveldrank en 4 liter dikzuivel, 7 liter frisdrank en sappen en 3 liter sauzen.

Feit 6 Met de verspilling van vast voedsel (inclusief melkproducten, olie, sauzen en soepen) gooien we in Nederland per persoon ongeveer 145 euro per jaar weg.

Feit 7 Het meest verspilde voedsel in Nederland is brood (22 procent van al het brood wordt verspild), gevolgd door zuivel (17 procent), groente (14 procent), fruit (12 procent) en vlees (7 procent).

Feit 8 Dit komt je vast bekend voor: relatief wordt er het meeste rijst verspild. 34 procent van gekochte rijst, belandt niet in een mond.

Check ook: Zoveel kopjes koffie mag je per dag volgens nieuw onderzoek

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.