Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Vijf 5 eurocent-munten die veel meer waard zijn dan 5 cent

De ene valuta heeft meer waarde dan de andere, dat weet je waarschijnlijk wel. Zo is 1 euro gelijk aan 17,51 Turkse lira. Toch zijn er ook munten binnen dezelfde valuta die veel meer waarde hebben doordat ze zeldzaam zijn. Deze vijf 5 eurocent-munten wil je in je portemonnee vinden en zijn veel meer waard dan 5 cent.

Het gaat bij deze vijf munten niet om herdenkingsmunten die we in eerdere edities hebben behandeld. De munten van vandaag zijn meerdere jaren op rij uitgegeven en enkel waardevol met het juiste jaartal.

Deze 5 eurocent-munten zijn meer waard dan 5 cent

Wat er voor een bijzondere 5 eurocent-munt wordt betaald, hangt heel erg af van de koper en verkoper. Prijzen fluctueren nogal en de ene verzamelaar is bereid meer te betalen dan de ander. De aangegeven prijzen kunnen dus afwijken van de prijs op het moment van lezen. Desondanks zijn de muntjes schaars en veel meer waard dan 5 eurocent.

5 cent meer waard dan
Alle waardevolle Monegaskische 5 eurocent-munten zien er hetzelfde uit. Enkel het jaartal verschilt. (Afbeelding: ECB)

De afbeelding van de muntjes is generiek. Alleen het jaartal maakt het verschil.

1. Monaco 2006

De Monegaskische 5 cent van het jaar 2006 is een van de meest waardevolle 5 eurocent-munten. De verkoopprijs ligt tussen de 60 en 70 euro.

2. Monaco 2002

Ook de tweede munt heeft hetzelfde wapen van Monaco op de achterkant en een nominale waarde van 5 cent. De gemiddelde waarde van de munten uit 2002 is zo’n 30 euro.

3. Monaco 2017

Dezelfde munt uit het jaar 2017 heeft een waarde van ergens tussen de 20 en 30 euro.

4. Monaco 2011

De vierde munt draagt net als de rest exact hetzelfde logo, maar is een stuk jonger. De munt komt uit 2011 en heeft een waarde van zo’n 25 euro.

5. Monaco 2020

Je jongste waardevolle telg onder de 5 eurocent-munten is dezelfde als de andere vier en heeft een waarde van zo’n 15 euro. Dat is toch 300 keer de nominale waarde van de normale 5 cent.

Vijf Nederlandse 2-euromunten die meer waard zijn dan 2 euro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.