Coen Grutters
Coen Grutters Films & Series 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ruzie, supercars en koeien: hitserie Jeremy Clarkson terug op Amazon

Jeremy Clarkson, een handig hulpje en een boerderij. Dat is de simpele receptuur waarmee Amazon Prime vorig jaar groot succes boekte. Morgen verschijnt het tweede, en tevens een-na-laatste seizoen van Clarkson’s Farm.

De 62-jarige Jeremy Clarkson is met zijn uitbundige karakter erg vermakelijk om naar te kijken. Zeker als hij ergens niet goed in is, zoals het runnen van een boerderij. Een baan die het uiterste vergt van de olifant in een porseleinkast.

Clarkson’s Farm seizoen 2

Vorig jaar verruilde Jeremy Clarkson zijn luxueuze lifestyle voor een leventje op de boerderij. Hij rijdt nog steeds in een Lamborghini, al is dat nu een lompe trekker. Ja, van origine is Lamborghini een tractorfabrikant.

Jeremy Clarkson's Farm Seizoen 2 Amazon Prime
Boerderijhulp Kaleb Cooper voorin de veel te grote Lamborghini-trekker. (Afbeelding: Amazon Studios)

Hoewel er heus een script komt kijken bij de show, is het niet zo dat Jeremy Clarkson slechts af en toe op ‘de set’ verschijnt. De boerderij is namelijk daadwerkelijk eigendom van de presentator, hij werkt er dag en nacht en ook zijn woonhuis staat op het land.

Interview: Jeremy Clarkson over Nederlanders en The Grand Tour

Een gigantisch land. In totaal betreft het ruim 400 hectare. Een serieuze boerderij dus. Het is niet voor niets dat de grond eerst door een professionele boer werd onderhouden. Toen die boer de brui eraan gaf, bedachten Clarkson en Amazon Prime de show.

De serie is niet zo oppervlakkig als de omschrijving wellicht doet vermoeden. Op een humoristische en toch fijnbesnaarde manier weten Clarkson en zijn boerderijknecht Kaleb Cooper weer te geven hoe het boerenleven écht is.

Jeremy Clarkson's Farm Seizoen 2 Amazon Prime
(Afbeelding: Amazon Studios)

Alsof de agrarische arbeid an sich niet zwaar genoeg is, krijg je als boer namelijk ook te maken met bureaucratische overheden, onvoorspelbaar weer en plagen. Na vorig seizoen een jaar lang flink te hebben geploeterd, bleef onder aan de streep slechts 144 Britse pond over.

Een reality check voor de presentator, waar hij diepzinnig op reflecteert. “Wat moeten boeren in godsnaam doen? Boeren die geen Amazon Prime-filmploeg om zich heen hebben. Boeren die geen Who Wants To Be A Millionaire-salaris hebben om het inkomen aan te vullen.”

In seizoen twee doet Jeremy Clarkson opnieuw een poging om van zijn boerderij een succes te maken. Zo wil hij dit seizoen onder meer koeien houden en een restaurantje erbij runnen. What could possibly go wrong? Verder zien we hoe hij als boer in een blitse supercar de British Farming Awards bezoekt en hint te trailer opnieuw op veel gezeur met de lokale overheden. Dat wordt genieten. Althans, voor de kijker.

Amazon Prime is klaar met Jeremy Clarkson

Helaas voor de liefhebbers is seizoen twee het een-na-laatste seizoen van Clarkson’s Farm. Zo leuk als het ongeremde karakter vaak is, zo hard kan het hem ook tegenwerken. Dit heeft hem in 2015 zijn rol als Top Gear-presentator bij de BBC gekost.

Helaas betekent dit nu ook het einde voor zijn taken bij Amazon Prime. Bij de BBC was een uit de hand gelopen ruzie de reden om het contract te verscheuren, bij Amazon Prime was het een grove column over Meghan Markle. Daarin schreef Clarkson de vrouw van Prins Harry ‘te haten’.

Bij veel lezers schoot die opmerking in het verkeerde keelgat. De presentator zag zijn fout in. Een uitgebreide en ogenschijnlijk welgemeende excuses in de media maakte echter geen verschil. Amazon Prime zou na de opgenomen en al geplande seizoenen niet langer met Jeremy Clarkson willen samenwerken.

Dat betekent dat het na het geplande derde seizoen stopt. Geniet er dus nog maar even van. Vanaf 10 februari is seizoen twee te zien op Amazon Prime. Heb je de trailer nog niet gezien? Check hem dan even hieronder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.