Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 29 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Viacoin weer door het dak, maar wie koopt deze crypto nog?

De koers van Viacoin is in 24 uur tijd met 52% gestegen. Maar wie koopt deze crypto en is het een goede investering?

Terwijl Bitcoin zich in zwaar weer begeeft, zijn er altcoins die de pan uitrijzen. Vorige week las je over de snel stijgende AVAX, de token van Avalanche. Tipje van de sluier: dat is van een heel ander laken en pak dan Viacoin.

de dubieuze crypto Viacoin

Het doel van Viacoin is naar eigen zeggen om “veilige microbetalingen te perfectioneren”. Het grootste verkoopargument is de snelheid. Transacties worden elke 24 seconden bevestigd, veel sneller dan andere populaire crypto zoals Litecoin (2,5 minuten) en Bitcoin (10 minuten).

Viacoin is een proof-of-work crypto, die in 2014 is gebouwd door een Bitcoin Core-ontwikkelaar en wordt ‘gemined’ met behulp van een samengevoegde techniek, waardoor scrypt-miners gratis tokens kunnen minen, zo wordt beweerd.

Pump and dump in 2018

Het is niet de eerste keer dat de koers van Viacoin in korte tijd is geëxplodeerd. Destijds waren Binance-accounts met gestolen inloggegevens de vermoedelijke oorzaak van de pump and dump. Daardoor denken veel mensen dat de plotselinge stijging van nu ook weer een luchtje heeft.

April 2021

Viacoin explodeerde ook in waarde in april van dit jaar. In een paar minuten tijd steeg de waarde met 150%, maar niet veel later maakte de koers weer een vrije val. In een Telegram-groep met meer dan 150.000 leden werd op 21 april om 23.00 uur de crypto Viacoin gepumpt en gedumpt. Vermoedelijk was een groot aantal leden daarvan nep. Achteraf bleek dat de prijs al een paar minuten voor 23.00 uur begon te stijgen. Er waren dus zeer waarschijnlijk mensen mensen met voorkennis.

Zo heeft Viacoin nog een aantal dubieuze pumps en dumps meegemaakt. Of de crypto een handige investering is? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Deze token is hét voorbeeld om mensen te laten zien waarom ze niet zo maar ergens in moeten investeren. De volatiele cryptomarkt is op dit moment voor een groot deel nog het wilde westen. Vooral bij kleinere cryptocurrencies staat investeren gelijk aan gokken.

Inmiddels is de koers van Viacoin alweer gekelderd naar het oude niveau. We spreken je bij de volgende pump en dump, hopelijk heb je ervan geleerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.