Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 14 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het vermogen van The Bull Dog-eigenaar Henk de Vries

Hollandser dan Henk de Vries vind je niet snel een naam, en dat geldt ook voor het product dat hij verkoopt. Dit is het vermogen van Henk de Vries, eigenaar van The Bull Dogg, de grootste coffeeshop-keten van Nederland.

Toen we als tiener Amsterdam ontdekten, kochten we op het Leidseplein een voorgedraaide joint of zakje wiet bij The Bull Dog. En dan vlug naar boven, omdat je in het café mocht blowen én bier drinken. Decennia eerder was Henk de Vries naar eigen zeggen al “de eerste gedoogde dealer van Nederland”. Inmiddels is hij eigenaar van een miljoenenimperium en een persoonlijk vermogen dat genoeg is voor de Quote 500. Zijn vermogen wordt geschat op 115 miljoen dollar.

Van wietdealer tot eigenaar van The Bull Dog

Op 13-jarige leeftijd liep Henk de Vries als straatschoffie op de Zeedijk al kruimels hasj en wiet te verkopen. Ook deed hij wel eens een inbraakje, dat soort dingen vulden zijn jeugd. “Ik was een teringlijertje”, zegt hij in een interview met Quote.

Zijn eerste serieuze staaltje wiet dealen vond plaats op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in 1970. Hij nam een zak wiet mee, die binnen een paar uren was uitverkocht. Dus reed hij heen en weer naar Amsterdam om 9 kilo wiet op te halen, die hij verdeelde over luciferdoosjes en verkocht op het festival. De organisatie vond het goed, en riep zelfs om dat er doosjes wiet te koop waren. Zo werd hij Nederlands eerste gedoogde dealer. Al snel werden de dealtjes grote deals en reed hij in zijn Kevertje naar landen als Libanon, Marokko en Afghanistan om zelf zijn waar op te halen.

Het vermogen van Henk de Vries

Een grote stap vooruit, tien jaar nadat hij in 1975 de seksshop van zijn vader op de Wallen overnam en ombouwde tot coffeeshop, werd in 1985 The Bull Dog geopend op het Leidseplein. Zijn bedrijf werd al snel een begrip, beroemdheden over de hele wereld rookten een joint in de zaak van Henk de Vries. De Amerikaanse rockband Van Halen bezong de coffeeshop zelfs, die ook in de videoclip van Amsterdam te zien is. “Got a pocket full of money Got me a long night ahead A quick stop in The Bulldog. Score me some Panama red, yeah. Wham, bam, oh Amsterdam.

Inmiddels is Henk de Vries eigenaar van vijf The Bull Dog-coffeeshops, drie cafés, een loungebar, een hotel en drie kleding- en souvenirwinkels. Op Silver Star Mountain Resort in Brits-Columbia (Canada) bezit het bedrijf een café, een hotel en verhuurt het vakantiewoningen. In Spanje bezit het bedrijf twee Social Clubs. In Rome (Italië) bezit het bedrijf een Cocktail bar en een Restaurant. Op Aruba bezit het bedrijf een Cocktail bar.

Yep, dat levert behoorlijk wat omzet op. Niet voor niets wordt het vermogen van The Bull Dogg-eigenaar Henk de Vries geschat op 115 miljoen dollar. Daar kan ‘s werelds beste NBA-basketballer ooit alleen maar jaloers naar kijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.