Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo bizar veel auto’s worden hoogstwaarschijnlijk verkocht in 2024

2024 staat in de coulisse en dus worden er weer voorspellingen voor komend jaar gedaan. Zo ook door S&P Global Mobility, dat zijn verwachting uitspreekt over de wereldwijde autoverkoop van volgend jaar. Volgens de dataverstrekker zal de verkoop van auto’s in 2024 flink toenemen.

Lange tijd had de autoindustrie (net als veel andere sectoren) veel last van tekorten in de toeleveringsketen, wat nadelige gevolgen had voor de productieaantallen. Inmiddels lijkt de autosector deze supply chain issues grotendeels achter zich te hebben gelaten.

88,2 miljoen auto’s

Dat betekent niet dat het nu allemaal van een leien dakje zal gaan. Er zijn nog altijd onzekere factoren die zowel autoproducenten als kopers kopzorgen geven. Zo worden auto’s steeds duurder door de transitie naar elektrisch rijden (gelukkig kun je zelf een spotgoedkope EV bouwen) en is het maar de vraag of het elektriciteitsnet het allemaal aankan.

Desondanks verwacht S&P Global Mobility een stijging van de globale autoverkopen. Het bedrijf verwacht dat er in 2024 maar liefst 88,2 miljoen nieuwe auto’s verkocht zullen worden. Dat zou in groei van 2,8 procent op jaarbasis betekenen. Een minder extreme groei dan we dit jaar zagen. In 2023 steeg de verkoop met bijna 9 procent.

16 procent zal vermoedelijk EV zijn

De voornaamste reden is dat veel fabrieken weer op volle toeren kunnen draaien. Dat geldt overigens niet voor de productielijnen waar de elektrische auto’s van Volkswagen worden gemaakt. De EV-verkoop van veel traditionele autoproducenten valt juist wat tegen, waardoor de fabrieken noodgedwongen minder moeten produceren dan mogelijk is. Mede daardoor vind je de Volkswagen ID.3 nu als betaalbare occasion.

Dat neemt niet weg dat de transitie naar EV’s inmiddels niet meer te stoppen is, zo meent S&P Global Mobility. De dataleverancier verwacht dat in 2024 ruim 16 procent van alle nieuw verkochte auto’s een EV is. Dit jaar is dat nog zo’n 12 procent. In Nederland zijn dit jaar (tot en met november) ruim 345.000 nieuwe auto’s verkocht. Het populairste model was een EV, namelijk de Tesla Model Y. Tot en met november van 2023 zijn er 12.284 stuks over de toonbank gegaan.

Wegenbelasting omhoog: zoveel duurder wordt autorijden in 2024

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.