Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 27 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Van de gestoorde Wim Hof-methode is alles onzin, behalve dit

Wim Hof is uniek, maar vooral door de vele manieren waarop hij gek is. Dat hij bekendstaat als een wijs goeroe en zijn eigen Wim Hof-methode heeft, is te danken aan zijn zoon Enahm − een gewiekst zakenman. Alles aan de methode is onzin, behalve één aspect.

Wim Hof gaf zichzelf al jaren klysma’s door met zijn hol boven een fontein in het Vondelpark te hangen, totdat ze op een dag in 2008 zonder dat hij het wist de pomp hadden vervangen door een nieuw, krachtiger model. Toen Wim Hof die dag neerdaalde, schoot de waterstraal dwars door hem heen. Hij overleefde de geperforeerde darm die hij opliep maar net.

Wim Hof: op veel manieren gek

Het is slechts één van de vele eigenaardigheden uit het levensverhaal van Wim Hof. Een ander, minstens zo gestoord verhaal vond eind jaren 90 plaats. Na het overlijden van zijn echtgenote in 1995 ontmoette de ijsbadspecialist een nieuwe vlam, maar zij kon het niet goed vinden met zijn vier kinderen. Hof liet ze achter in een sloopwoning zonder elektriciteit.

Aan De Volkskrant vertelt broer Rob Hof wat hij aantrof toen hij het huis bezocht. “Vier kinderen in een hoekje onder een deken in de hoek zonder eten in de koelkast. Wat me het meest bijstaat, is dat ze nauwelijks spraken. Ze waren apathisch, totaal getraumatiseerd.”

IJskoude wereldrecords

Niet alleen maar een onschuldige gek dus. Naast een grappige en kwalijke gek, is Wim ook een bijzonder indrukwekkende gek. Zo bezit hij nog steeds het wereldrecord op de halve marathon, maar dan wel die met blote voeten over ijs.

wim hof-methode
Wim Hof bij zijn recordpoging in 2007 (Afbeelding: ANP)

Ook heeft hij kortstondig het wereldrecord in handen gehad voor het verst zwemmen onder ijs (57,5 meter, het record is nu 80 meter) en voor het langst in een ijsbad zitten (1 uur en 50 minuten, het record is inmiddels meer dan 3 uur).

Zoon Enahm buigt eigenaardigheden om in Wim Hof-methode

Het komt erop neer dat de koudegoeroe heel goed tegen kou kan. Zijn broer kan dat ook, dus in feite hebben de gebroeders Hof een aangeboren talent. Wims zoon Enahm zag er, eenmaal bekomen van de verschrikkingen van zijn jeugd, een zakelijke kans in en verzon er een filosofie omheen. De Wim Hof-methode was geboren.

De Wim Hof-methode bestaat uit drie componenten: kou, ademhaling en mentaliteit. Door je te focussen op je ademhaling kun je volgens de theorie steeds beter koude omstandigheden doorstaan, waardoor je een beter immuunsysteem krijgt, je lichaam ontzuurt, ontstekingen remt, de flexibiliteit van je zenuwstelsel verbetert en je mentale kracht versterkt.

Wetenschappelijk klinkende wartaal, noemen mensen die er werkelijk verstand van hebben het. IJsbaden nemen is alleen goed als je beter wil worden in het nemen van ijsbaden. Verder heb je er niet zoveel aan. Alle bovenstaande voordelen zijn bij wetenschappelijke tests nergens te bekennen. Wim Hof-adepten voelen zich misschien fijn na een ijsbad, maar een meetbaar effect op hun gezondheid is er niet.

Alleen meditatie biedt gezondheidsvoordelen

In een wetenschappelijke proef waarin afzonderlijk het ijsbad en de ademhalingsoefeningen werden getest, bleek dat alleen Hofs ademhalingsoefeneningen effect op de gezondheid hebben. Logisch, want die heeft Wim Hof gejat van de tummo-meditatie.

Meditatie is het enige element van de Wim Hof-methode dat wél een aanwijsbaar effect heeft op de gezondheid. Dit komt doordat meditatie stressverlagend werkt. Aangezien stress een negatief effect heeft op het immuunsysteem, kan meditatie ervoor zorgen dat het immuunsysteem beter functioneert.

Celebs die zweren bij Wim Hof-methode

Ondanks al deze feiten zijn er nog steeds veel mensen die zweren bij de Wim Hof-methode. Check in dit artikel welke beroemdheden in de Nederlander ondanks alles een wijze goeroe zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.