Pim Jansen
Pim Jansen Liefde & Seks 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoeveel uur slaap je nodig hebt voor de beste seks

Je hebt creatievelingen die op allerlei plekken de liefde bedrijven, maar de liefde wordt het vaakst gevierd in de slaapkamer. Dat is gewoon het meest praktisch, maar er is ook een link tussen seks en die andere slaapkameractiviteit. Seks en slapen hebben namelijk enorm veel invloed op elkaar, en die kennis kun jij in je voordeel gebruiken.

De slaapwetenschappers bij Emma – The Sleep Company – hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen slaap en seks. Dat deze twee effect op elkaar hebben, was al bekend. Maar nu blijkt dat de link nog sterker is dan vooraf gedacht. Emma dook tussen de wetenschappelijke lakens en ontdekte dat 7 tot 9 uur kwalitatieve slaap een vereiste is voor goede seks.

Seks, stress en slaap

Het mooie hiervan is dat goede seks vervolgens weer leidt tot betere slaap. Het is dus een soort van vliegwiel. Volgens Dr. Verena Senn, neurobioloog en Head of Sleep Research bij Emma heeft seks een behoorlijke invloed op onze slaap. En dat heeft vooral met stress te maken.

9 gezondheidsvoordelen van seks volgens de wetenschap

“Stress is één van dé factoren die ervoor zorgen dat we slecht slapen. Seks kan een deel van die stress wegnemen. Seksuele activiteit boost onder meer de productie van hormonen zoals oxytocine, die zorgen voor een gevoel van plezier en ontspanning. Bovendien daalt het niveau van cortisol – ons stresshormoon, waardoor we makkelijker in slaap vallen,” aldus Dr. Senn.

Orgasmes en testosteron

Als je dan ook nog eens een orgasme krijgt, is het helemaal mooi. Hierbij maakt ons lichaam prolactine aan. Dit is het hormoon waardoor je na de daad meteen zo slaperig wordt. In slaap vallen is vervolgens een eitje, en daar profiteer je dan weer van bij je volgende seksuele activiteit.

Onderzoek: de verrassende invloed van wiet op je seksleven

Slaap is namelijk enorm belangrijk om je testosteron op peil te houden. Te weinig slaap kan bij zowel mannen, als vrouwen leiden tot een daling van dit hormoon. Dat wil je zeker niet, want testosteron reguleert ons libido. Ook verhoogt het de kans om een orgasme te bereiken, waardoor je vervolgens weer beter slaapt. Slaap en seks blijven elkaar dus versterken.

7 tot 9 uur slaap voor de beste seks

Tel daarbovenop dat een goede nacht slaap je meer zelfvertrouwen en meer energie geeft. Ook zorgt het ervoor dat je zenuwstelsel zich weer volledig kan opstellen voor nieuwe prikkels. Daarom is het voor je seksleven zo belangrijk om iedere nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te pakken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.