Stijn Kuster
Stijn Kuster Elektrische fiets 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

UPS onthult unieke elektrische fiets die bezorgbusje vervangt

Amerikaanse bezorgbusjes, iedereen kent ze wel. Ze komen voor in films, series en rijden zelfs rond in Nederland. UPS gebruikt nu het welbekende ontwerp voor een elektrische fiets.

Samen met het e-bike-producent Fernhay komt het bedrijf met een ‘cargo bike’. De elektrische fiets is bedoeld voor de stad en zorgt logischerwijs voor minder vervuiling dan de dieselbussen.

Elektrische fiets UPS komt ook naar Nederland

Vooralsnog rijdt de elektrische fiets van UPS enkel in Manhattan, New York en Londen rond. Hier is het bedrijf bezig met een testprogramma. Het doel van de Amerikaanse firma is in 2040 klimaatneutraal te zijn. Uiteindelijk moet het voertuig ook naar verschillende Europese steden komen. Dublin, Paris, Kopenhagen, Stockholm, Heidelberg, Mannheim, Hamburg, Amsterdam en Rotterdam staan allemaal op de lijst.

“De fietsen zijn een geweldige manier om het verkeer in stedelijke gebieden te verslaan en om te leveren op adressen die moeilijker te bereiken zijn met een traditionele pakketauto”, zegt George Dann, een e-bike-rijder van UPS in Londen. “Mensen stoppen me op straat om vragen te stellen. De elektrische fiets trekt veel aandacht als ik onderweg ben.”

E-bike smal genoeg voor een fietspad

De bezorgfietsen zijn 84 centimeter breed en passen daarmee op de fietspaden van de Amerikaanse metropolen. Door zijn lengte van 3 meter en laadcapaciteit van 210 kilogram, kunnen er heel wat pakketjes mee worden vervoerd. Op één lading kan de bezorger zo’n 60 kilometer rijden. De topsnelheid van de elektrische fiets bedraagt 25 kilometer per uur.

Tesla Model B is een elektrische fiets met het stuur 2.0

Naast milieuvriendelijkheid en minder files zorgt de kleine bezorgfiets voor minder drukte in de straten. Stilstaande pakketbezorgers zorgen soms voor opstoppingen. Met de compacte e-bike wordt dit voorkomen.

UPS met elektrische fiets terug waar het ooit begon

100 jaar geleden begon UPS niet met auto’s of busjes, maar met een fiets pakketten te bezorgen. Het bedrijf grijpt nu dus weer terug naar de ouderwetse manier van bezorgen. Zoals het zelf zegt: ‘De cirkel is rond’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.