Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de uitvaart van Abe, die Queen Elizabeth het nakijken geeft

Japan neemt afscheid van Shinzo Abe met een staatsbegrafenis die een stuk meer kost dan die van Queen Elizabeth II. Ja, het kan nog gekker dan in Groot-Brittannië.

De Japanse overheid heeft kosten noch moeite gespaard voor de uitvaart vandaag van de betreurde Shinzo Abe. De voormalige premier van Japan werd op 67-jarige leeftijd doodgeschoten tijdens een toespraak. In totaal zal Japan tot 1,7 miljard yen uitgeven of, omgerekend, zo’n 12 miljoen euro. Dat is 3 miljoen euro meer dan de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II.

Wat maakt een staatsbegrafenis zo duur?

Eerst was het budget voor de uitvaart van het voormalige staatshoofd ‘slechts’ 1,8 miljoen euro, maar dat bleek ruim onvoldoende gezien zowel de populariteit van Abe als de recente controverse rond zijn persona. Volgens de BBC wordt de helft van het budget opgesoupeerd aan de beveiliging van het evenement.

wat kost de uitvaart van shinzo abe, kosten, japan, staatsbegrafenis, queen elizabeth, funeral
Mooie dienst, zeggen ze dan (Afbeelding: ANP)

Zo’n 4 miljoen euro gaat naar het ontvangen van buitenlandse staatshoofden. In totaal worden er meer dan 4.000 gasten verwacht, waaronder 700 staatslieden uit meer dan 200 landen. In tegenstelling tot de begrafenis van Queen Elizabeth II echter, zijn het voornamelijk voormalige wereldleiders die de uitvaart van Shinzo Abe bijwonen.

Uitzonderlijke uitvaart voor Shinzo Abe

Een staatsbegrafenis wordt vrijwel uitsluitend georganiseerd voor leden van de keizerlijke familie. Het komt vrijwel nooit voor dat dit voor een politicus wordt gedaan. Abe is slechts de tweede Japanse premier ooit die een uitvaart krijgt waar het hele land voor is uitgenodigd. Voor de plechtigheid van dinsdag zijn zeker 20.000 politieagenten in de weer.

Abe was de langst regerende premier van het land en werd beschouwd als een groot staatsman die Japan stabiliteit en internationaal aanzien gaf. Hij was in Japan ook verwikkeld in schandalen en 70 procent van de Japanse bevolking zou de plechtigheid te veel eer en weggegooid geld vinden. De gearresteerde moordenaar heeft verklaard uit wraak te hebben gehandeld, omdat Abe in verbinding zou hebben gestaan met een sekte die zijn moeder ruïneerde.

De duurste staatsbegrafenissen: van Reagan tot Queen Elizabeth

Zoals je bij Manners al kon lezen, bekleedt de uitvaart van Shinzo Abe op dit moment de vierde plaats in de top tien van duurste staatsbegrafenissen ooit. Eén plaatsje hoger dan Queen Elizabeth II. Ben je benieuwd wie er op één staat? Check dan de top 5 duurste staatsbegrafenissen ooit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.