Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix-hit over ‘Noorse Godzilla’ is nu de best bekeken film ter wereld

Soms lijkt het alsof de bazen van Netflix in een beschonken bui darts spelen op kantoor. Lukraak pijltjes gooien en hopen op een schot in de roos. Met Troll hebben ze ieder geval niet gemist. De apocalyptische actiefilm over het Noorse equivalent van Godzilla schoot als een pijl omhoog en is nu de best bekeken Netflix-film ter wereld.

Weinig bekend met Noorse folklore? In Scandinavi√ę worden stoute kinderen al sinds jaar en dag bang gemaakt met verhalen over aartslelijke reusachtige wezens die de bengels bij een nieuw vergrijp komen oppeuzelen. J.R.R. Tolkien haalde er inspiratie uit voor zijn trollen in Lord of the Rings en ook Harry Potter heeft er al kennis mee gemaakt. Combineer die ingredi√ęnten met Godzilla en je krijgt de film Troll.

De nieuwe Netflix-hit uit Noorwegen vrat dit weekend de concurrentie met haar en huid op. Na een korte maar verwoestende opmars staat Troll inmiddels op de eerste plaats van best bekeken films ter wereld. Ook in Nederland en Belgi√ę steekt het Noorse equivalent van Godzilla al sinds de release er met kop en schouders bovenuit.

Troll: een Netflix-Godzilla uit Noorwegen

In onze contreien zullen de acteurs nog wel even de straat op kunnen, maar in Noorwegen heeft de cast van Troll wel degelijk al sporen verdiend. Misschien herken je de protagonist Mads Sj√łg√•rd Pettersen zelfs uit Home for Christmas, een Noorse kerstserie op Netflix. En Roar Uthaug, de regisseur, mocht in 2018 ook plaatsnemen achter de camera op de set van Tomb Raider, de geslaagde reboot van de populaire gamefranchise.

netflix, troll, godzilla
(Afbeelding: Netflix)

Troll is een apocalyptische disaster movie boordevol spetterende actiescènes rondom een verhaal dat veel weg heeft van Godzilla. Diep in de Dovrefjell, een bergplateau in Noorwegen, ontwaakt na duizend jaar een gigantisch rotsachtig wezen. De trol vernietigt alles op zijn pad en nadert Oslo met rasse schreden. Maar hoe stop je iets waarvan je dacht dat het alleen in de Noorse folklore bestond?

Best bekeken film ter wereld krijgt matige recensies

Op IMDb krijgt Troll een weinig flatterende score van 5,9 uit 10. Over naar Rotten Tomatoes voor iets meer toelichting en wat blijkt? Critici kunnen de Netflix-film wel smaken, maar bij het publiek gaat de Noorse Godzilla minder makkelijk door de maag (een score van 85% tegenover 51%). Toch is het volgens filmdatawebsite FlixPatrol de best bekeken film ter wereld van dit moment. Dan toch maar wachten op The Last of Us?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.