Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 27 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De totale hoeveelheid geld die in omloop is op aarde

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel geld er eigenlijk in de wereld is? Een simpele vraag, maar toch een met complex een antwoord. We zoeken voor je uit hoeveel geld er in omloop is.

Het korte antwoord? Ruim 1 biljard euro. Dat is een 1 met 15 nullen. Een stuk meer dan de uitgaven van de Nederlandse staat, bijvoorbeeld. Dat is bij elkaar dit jaar zo’n 395 miljard euro.

Vormen van geld

De exacte bedragen die de ronde doen, variëren een beetje. Dan is het ook nog belangrijk om rekening te houden met de verschillende zogenoemde monetaire aggregaten die in omloop zijn. Die verschillende monetair aggregaten worden aangeduid als M1, M2 en M3, waar de M staat voor Money.

M1: Maatschappelijke geldhoeveelheid

M1 verwijst naar de zogenoemde maatschappelijke geldhoeveelheid, ofwel de primaire liquiditeitenmassa. Daaronder valt al het chartale geld; contant in munten en biljetten. Daarnaast hoort ook het giraal geld op betaalrekeningen en direct opneembare spaartegoeden bij de primaire liquiditeitenmassa.

M2: Secundaire liquiditeitenmassa

De secundaire liquiditeitenmassa bestaat uit de primaire liquiditeitenmassa plus bijvoorbeeld deposito’s en fondsen. Hierbij gaat het om het vaststaande bedragen met een korte looptijd tot 2 jaar of een opzegtermijn tot maximaal drie maanden.

M3: Brede geldhoeveelheid

De brede geldhoeveelheid, ofwel de volledige liquiditeitenmassa, bestaat uit al het giraal en chartaal geld, deposito’s, geldmarktfondsen en substituten van deposito’s. Laatstgenoemde verwijst naar bijvoorbeeld aandelen in geldmarktfondsen.

Totale hoeveelheid geld in omloop op de wereld

Hoeveel geld is er in de wereld? Die vraag heeft dus geen eenduidig antwoord, maar is afhankelijk van welke vorm je meerekent. Volgens financieel platform Dyme was er vorig jaar 66,78 biljoen euro in omloop als we het hebben over de secundaire liquiditeitenmassa.

Zoveel kun je sparen én extra besteden met de 50-15-5 methode

Kijken we naar de zogenoemde brede geldhoeveelheid, dan is er zo’n 1,03 biljard euro in omloop. Dat bedrag behelst dus al het giraal en chartaal geld, spaarrekeningen, deposito’s, aandelen en beleggingen in geldmarktfondsen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.