Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 18 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds meest hygiënische toilet is een puik staaltje architectuur

Bij architectuur denk je al snel aan grote gebouwen en complexen van de Zaha Hadidjes van deze wereld. Dat een toilet ook een architecturale parel kan zijn, zie je nu in Tokio.

Volgens ontwerper Kazoo Sato, creative director van design- en architectenbureau TBWA Hakuhodo, is dit het meest hygiënische toilet ter wereld.

WC gaat open op stembediening

Kazoo Sato noemt zijn ontwerp Hi Toilet, een naam die je heel letterlijk kunt nemen. Het gaat namelijk om een openbare WC die de gebruiker bedient met stembediening, zowel van buiten als binnen. Daarnaast zorgt de vorm van de koepel voor een goede luchtcirculatie.

(Afbeelding: TBWA Hakuhodo)
meest hygiënische toilet, japan, kazoo sato, the tokyo toilet project, architectuur
Kazoo Sato, de ontwerper van het ‘Hi Toilet’ (Afbeelding: TBWA Hakuhodo)

“Na drie jaar onderzoek, planning en ontwerp kwamen we op het concept, waarbij alle commando’s met spraak worden geactiveerd”, zegt de ontwerper. “Dit idee bestond al lang voor de komst van COVID-19, maar de pandemie versnelde de acceptatie van ‘contactloze toiletten’. Ik hoop dat dit toilet bijdraagt aan het imago ‘Clean City Tokyo’. Je vindt het puike staaltje architectuur in Shibuya, een van de 23 speciale wijken van Tokio.

The Tokyo Toilet Project

Het hygiënische ontwerp van Kazoo Sato is onderdeel van The Tokyo Toilet Project, een initiatief van de Nippon Foundation. Zeventien ontwerpers en architecten is gevraagd om een ontwerp te bedenken. Andere designs zijn bijvoorbeeld openbare toiletten in de vorm van paddestoelen en een ontwerp in de vorm van een gezellig huis.

meest hygiënische toilet, japan, kazoo sato, the tokyo toilet project, architectuur
(Afbeelding: TBWA Hakuhodo)
(Afbeelding: TBWA Hakuhodo)

De toiletten van het project in Tokio zijn allemaal genderinclusief en tevens geschikt voor ouderen, ouders van jonge kinderen en personen met een handicap. Het ontwerp van Kazoo Sato is het twaalfde toilet in een serie van zeventien. Bekijk de andere ontwerpen, tevens prachtige staaltjes architectuur, op deze overzichtspagina. Hieronder nog een aantal foto’s van de hygiënische WC met stembediening. Lees hier meer over het betreffende ontwerp.

(Afbeelding: TBWA Hakuhodo)
(Afbeelding: TBWA Hakuhodo)

Surfers en architectuur

Van Japan naar de ruige kusten van de Verenigde Staten, waar niet toiletontwerpers, maar surfers hun stempel op de architectuur drukken. Check de zogeheten surf shacks, woningen waar de creativiteit van afspat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.