Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Titanic-regisseur na 25 jaar overstag: ‘Einde zou ik nu zo doen’

Na 25 jaar vol vurige debatten en verwensingen is er eindelijk gerechtigheid. James Cameron en Kate Winslet hebben Leonardo DiCaprio dan toch de dood ingejaagd. In Titanic welteverstaan.

Voor de 25e verjaardag van Titanic ging James Cameron samen met National Geographic het lab in om alle controversiële theorieën eens en voor altijd te torpederen. Maar zinken ze ook daadwerkelijk?

Om de meeste verhitte discussiepunten uit te blussen, spaarde James Cameron kosten noch moeite. De Avatar-regisseur is er dan ook helemaal klaar mee. “Misschien… Misschien… Hoef ik hier na 25 jaar niet meer mee om te gaan”, verklaarde hij daarover onlangs nog.

‘Jack en Rose hadden allebei kunnen overleven in Titanic’

Al lijkt de regisseur inmiddels een stuk minder overtuigd dan voorheen. Was er dan toch een manier in Titanic voor Jack en Rose om samen hun oude dag te bereiken? Was er dan toch genoeg plaats op die dekselse drijvende deur?

Om de vlot-theorie te testen, nam James Cameron twee stuntmensen van dezelfde lengte en hetzelfde gewicht als Jack en Rose mee naar een lab om de effecten van koude op het menselijk lichaam te bestuderen. Ze maakten een exacte replica van de plank uit de film en stopten het geïmproviseerde vlot en de stuntmensen in een gigantische tank. De stuntmensen werden uitgerust met interne thermometers en voor de test werd hun lichaamstemperatuur verlaagd tot 35 graden Celsius, omdat alles daaronder klinische onderkoeling zou veroorzaken.

Eerst stelden ze vast dat Jack hypothermie zou hebben gekregen als hij langer dan 20 minuten in het water was gebleven. En aangezien het reddingsteam er ongeveer 2 uren over deed om Rose te vinden, zou hij inderdaad zijn omgekomen zoals in de Titanic-film.

Dan probeerde James Cameron zowel Jack als Rose op het vlot te plaatsen. De twee Chinese vrijwilligers pasten alleen met de bovenste helft van hun lichaam, terwijl de benen ondergedompeld bleven in het ijskoude water. In dit scenario zou het koppel het niet hebben overleefd. Vervolgens liet Cameron het stuntpaar knielen op de drijvende deur en deelden ze af en toe hun lichaamswarmte met elkaar, maar het vlot bleek te onstabiel.

titanic, james cameron, kate winslet, leonardo dicaprio
(Afbeelding: National Geographic)

Maar uiteindelijk vond het duo toch een goede positie waarbij hun lichamen allebei bovenop het vlot bleven liggen met alleen hun onderbenen onder water. Hier stelt Cameron vast dat Jack “een paar uur” had kunnen overleven om op tijd gered te worden. Gerechtigheid! Of toch niet?

James Cameron: ‘Best-case scenario’

“Eindoordeel: Jack zou het overleefd kunnen hebben”, bekent een grijnzende James Cameron. “Maar er zijn veel variabelen.” Want volgens de regisseur is dit echt wel “een best-case scenario” waarbij niet rekening wordt gehouden met de mentale verschrikking die Jack en Rose waarschijnlijk beleefden na eerst ongedeerd uit de Titanic te ontsnappen. Maar behalve het mentale liet de regisseur niets aan het toeval over. De twee stuntmensen moesten de scène die de drijvende deur voorafgaat eerst volledig naspelen. Dus ook het stuk waarin Jack een andere passagier tot moes slaat.

“In een goed verlicht experiment in een testbad kunnen we onmogelijk de terreur, de adrenaline en alle dingen die tegen hen zouden hebben gewerkt, simuleren,” vervolgt hij. “Jack kreeg niet de kans om verschillende experimenten uit te voeren om te zien wat het beste werkte. Jacks overleving zou ten koste van haar leven zijn gegaan. Maar op basis van wat ik nu weet, zou ik het vlot kleiner hebben gemaakt, dan was er geen twijfel mogelijk.”

National Geographic

Koste wat kost, hij moest en zou Jack de dood injagen. Op 5 februari komt Titanic: 25 Years Later with James Cameron uit op National Geographic.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.