Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tips van ‘s werelds beste netwerker, ooit een verlegen Star Trek-fan

Stel jezelf eens de beste netwerker ter wereld voor. Waarschijnlijk denk je niet meteen aan een verlegen en introverte software-engineer die fan is van Star Trek. Toch kreeg Adam Rifkin de titel tien jaar geleden opgespeld door Fortune? Wat zijn z’n geheimen? Hoe worden we net zo goed in netwerken als hem?

Adam Rifkin is ervan overtuigd dat iedereen kan netwerken. Ook als je verlegen en introvert bent. In dit artikel vind je 5 tips die van hem de beste netwerker ter wereld hebben gemaakt.

Beste netwerker ter wereld

First things first: hoe word je uitgeroepen tot de beste netwerker ter wereld? Fortune gaf hem die titel, omdat hij op dat moment de meeste connecties had (meer dan wie die dan ook) binnen:

  • de top 500 CEO’s
  • de top 50 slimste mensen in tech
  • Fortune’s 40 under 40
  • Fortune’s Most Powerful Women

Sindsdien wordt Adam Rifkin vaak als netwerkexpert geïnterviewd voor boeken (zoals Geven en nemen). En dat terwijl jij waarschijnlijk nog nooit van hem hebt gehoord. Hij is niet vaak in het nieuws zoals Elon Musk of superrijk zoals Jeff Bezos en Bill Gates.

Eigenlijk is ondernemer Adam Rifkin een doodnormale man. Hoe kan hij dan toch zoveel goede connecties hebben? Zoals je misschien al uit de intro begreep, komt dat ook niet door zijn gladde praatjes en talent voor small talk.

Tips om te netwerken

Wat maakt hem dan toch de beste netwerker ter wereld? Vijf tips om net zo’n goede netwerker als Adam Rifkin te worden.

1. Verander je mindset over netwerken

Netwerken heeft een slechte reputatie. Misschien krijg jij er ook wel de kriebels van als je denkt aan netwerkevenementen waarop je niemand kent en waarop iedereen zichzelf probeert te verkopen. Maar je kunt ook op een andere manier naar netwerken kijken.

“Bill Nye (the science guy, red.) zegt ook wel dat iedereen die jij ontmoet, iets weet dat jij nog niet weet”, vertelt Adam Rifkin in een interview. “Netwerken is de ideale kans om van anderen te leren. Vraag daarom tijdens het netwerken meer aan de ander, dan dat jij vertelt.”

Hij legt uit dat netwerken nu vaak draait om de gedachte ‘wat kan een ander mij brengen’, in plaats van andersom. “Kijk uit naar kansen waar je iets voor iemand anders kan betekenen. Dat kan bijvoorbeeld het delen van kennis zijn.”

Daarbij is het belangrijk dat je niet iets aanbiedt omdat je er iets voor terug wil. “Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander”, voegt hij daaraan toe.

2. Maak er een gewoonte van

“Netwerken is een vaardigheid die iedereen kan leren”, aldus Rifkin. Ook als je dus net als hij verlegen en introvert bent. Je zal deze vaardigheid moeten oefenen. Dat doe je bijvoorbeeld door er een gewoonte van te maken en elke dag aan je netwerk te werken.

Daarmee bedoelt hij niet alleen netwerkevents aflopen, maar ook iemand een bericht op LinkedIn sturen of twee mensen aan elkaar voorstellen waarvan je denkt dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen.

3. Gebruik de vijf-minuten-gunst

Volgens ‘s werelds beste netwerker draait netwerken dus om kijken wat je voor een ander kunt betekenen in plaats van andersom. Maar pas daarbij op dat je niet alleen maar gratis aan het weggeven bent. De vijf-minuten-gunst helpt hierbij. Adam Rifkin heeft met zichzelf de afspraak gemaakt dat hij elke dag iets onzelfzuchtigs doet voor een ander, mits dat in vijf minuten tijd kan gebeuren.

Dat kan bijvoorbeeld een introductie zijn, maar ook feedback, een vacature die je voorbij zag komen, een shout-out op LinkedIn of een interessant artikel over iemands vakgebied.

4. Denk ook aan je bestaande netwerk

“Stel dat je vandaag ontslagen wordt. Welke vijf tot tien mensen zou je een bericht sturen voor advies? Zorg dat je in deze mensen regelmatig tijd en energie investeert en niet alleen als je iets van ze nodig hebt.”

5. Pronoia

In het boek Geven en nemen geeft onderzoeker en psycholoog Adam Grant nog een reden voor het succes van Adam Rifkin: het concept pronoia. Dit woord heeft de tegenovergestelde definitie van paranoia: het idee dat andere mensen jouw welzijn beramen. In andere woorden: dat mensen het beste met jou voor hebben en jou succes gunnen.

Volgens Adam Grant zorgt dit gevoel van pronoia ervoor dat Rifkin niets terug verwacht voor al zijn goede daden. Hij geeft consequent en vrijuit, omdat hij ervan overtuigd is dat andere mensen het beste met hem voor hebben. Natuurlijk is het niet makkelijk om deze knop bij jezelf om te zetten, maar hoe meer je zal geven zonder te nemen, hoe meer je dit zelf zal ervaren.

IncThe LaddersEric Barker

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.