Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 7 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

5 tips om minder vlees te eten en bewuster te leven

Misschien doe je fanatiek mee, misschien heb je het helemaal gemist, maar we zitten middenin de nationale week zonder vlees. Dit jaarlijkse initiatief wordt voor de vijfde keer gehouden en daagt mensen uit om vlees een week lang te verbannen. Waarom dat belangrijk is en hoe je dit volhoudt, leggen wij je uit.

Van een sappige burger tot een mooie ribeye, ook wij kunnen enorm genieten van een goed stuk vlees. Toch is het belangrijk om te weten dat de productie van vlees een flinke impact heeft op onze ecologische voetafdruk. Zo wordt er enorm veel water gebruikt en is de uitstoot hoog. Zo bespaar je met een week geen vlees eten al 150 liter water en 121 kilometer autorijden.

5 tips om minder vlees te eten

Het is dus best de moeite waard om een keer een week geen vlees te eten. Toch is dat niet genoeg. Het is veel effectiever om het hele jaar door minder vlees te eten. We begrijpen dat je het een stap te ver vindt gaan om vegetariër te worden, en dat hoeft ook niet. Gewoon wat minder kan al een groot effect hebben. Deze vijf tips gaan je daarbij helpen.

1. Minder vlees eten doe je niet alleen ‘s avonds

Wanneer mensen minder vlees willen eten, is hun eerste oplossing vaak het weglaten van vlees bij de avondmaaltijd. Dit is de maaltijd waarin we het meeste vlees consumeren, en dus een effectieve aanpak. Toch is lastig om vol te houden omdat vlees vaak een belangrijk onderdeel is van het diner. Kijk daarom ook eens naar andere maaltijden.

5 tips om minder vlees te eten en gezonder te leven vegaburger
Koken zonder vlees (Afbeelding: Unsplash / Ella Olsson)

In Nederland zijn we bijvoorbeeld gek op vlees voor op de boterham. Van filet Americain tot ham en salami. Dat kan best wat minder. Probeer tussen de middag eens wat anders op je brood. Bang dat je daardoor niet aan je eiwitten komt? Neem dan eens hummus mee uit de supermarkt of kook gewoon een eitje.

2. Zie het als een uitdaging

Mindset is alles, ook als je minder vlees wil eten. Je kunt het weglaten van vlees zien als een beperking, maar ook als een uitdaging. Ga op zoek naar nieuwe ingrediënten en recepten om je maaltijd compleet te maken. Daag jezelf uit en zie het als een kans om beter te worden in koken. Iemand imponeren met een mooi stuk vlees kan iedereen, maar het is pas echt indrukwekkend als je iemand kan wegblazen met een vegetarische maaltijd.

3. Ritme en regelmaat

Beginnen met minder vlees eten is vaak niet het probleem. Volhouden, dat is waar de crux zit. Om die reden is ritme en regelmaat enorm belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld invoeren dat je alleen om de dag vlees op brood doet. Of een vaste dag aanwijzen waarop je vegetarisch eet. Op die manier maak je het overzichtelijk en is het veel makkelijker om vol te houden.

Van tofu tot VUNA: 6 vegan vis- en vleesvervangers vol eiwitten

4. Eet minder vlees door jezelf te verwennen

Bij minder vlees eten denken we vaak dat dit een stap terug is, maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. Vervang het gewoon door iets wat je echt lekker vindt of beloon jezelf na een vleesloze maaltijd. Wat dacht je van vega-vrijdag die je afsluit met een bak Ben & Jerry’s ijs. Of kies ervoor om op zondag ergens iets te bestellen, maar dan moet het wel zonder vlees zijn. Op die manier wordt je vaste vega-dag iets om naar uit te kijken.

5. Maak kennis met de wereld van vleesvervangers

Tofu was lange tijd zo’n beetje de enige vleesvervanger die je in de supermarkt kon vinden. Nou, dat is anno 2022 zeker niet meer het geval. De koelingen liggen vol met vleesvervangers die soms stiekem nog lekkerder zijn dan het echte werk. Deze producten maken het een stuk makkelijk om minder vlees te eten.

Oumph!
Oumph! (Afbeelding: Oumph!)

Mocht je dat niet geloven of nog onbekend zijn met vleesvervangers? Dan hebben we iets moois voor je. We mogen namelijk 5 boxen van Oumph! (t.w.v. 30 euro) weggeven. Oumph! is één van de nieuwste vleesvervangers in de supermarkt en bedacht door chef, rebel en milieuactivist Ankan. Hij was klaar met alle saaie, smakeloze alternatieven voor vlees, en ontwikkelde daarom producten die nét dat beetje extra bieden. Van Pulled BBQ Chunks tot Smoky Bits en Kebab. Je vindt ze allemaal in het vriesvak van Albert Heijn, Jumbo en Vomar

De winactie is gesloten. Er is contact opgenomen met de winnaars.

Win een Oumph! box

In de box die wij weggeven, vind je een aantal van deze producten met daarbij een receptenboek en verschillende toffe branded items. Meedoen is super eenvoudig. Volg ons op Instagram via @mannersnl en stuur ons daar een DM om te laten weten dat je wil winnen! Dit kan tot 10 maart.

Op deze winactie zijn de algemene actievoorwaarden Mediahuis van toepassing. Door deel te nemen geeft de deelnemer toestemming voor gebruik van zijn persoonsgegevens conform het bepaalde in de privacyverklaring van Mediahuis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.