Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 6 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

8 verrassende spaartips die je nog niet eerder hebt gehoord

Ja, ja, we weten nu wel dat we beter onze boterhammen mee kunnen nemen, in plaats van in de kantine een lunch kopen. Of dat we moeten sparen in het begin van de maand in plaats van wat er aan het einde over is. Deze tips om meer te sparen heb je in tegenstelling waarschijnlijk nog niet gehoord.

Of de standaard spaartips die je voorbij ziet komen bij jou nou niet werken, of dat je graag nog meer wil sparen; deze tips kende je waarschijnlijk nog niet.

Verrassende tips om meer te sparen

Van kleine trucjes om geld te besparen tot spaarmethoden die je niet overal tegenkomt; kies uit welke tips bij jou passen en ga aan de slag.

1. Verwijder je betaalinformatie

Superhandig dat je binnen een paar klikken alles wat je maar wenst kunt kopen, maar dat betekent ook dat je jezelf amper de tijd geeft om over je aankoop na te denken. Een manier om jezelf die tijd wel te gunnen, is door je adres- en betaalinformatie te verwijderen van websites waarop je vaak bestelt.

2. Spaar voordat je een aankoop doet

We delen nog een andere manier om voor je aankoop even stil te staan bij of je iets wel echt nodig hebt. En nog leuker: bij deze tip spaar je ook nog eens tegelijkertijd.

Dat zit zo: de volgende keer dat je een kopje koffie, biertje of nieuwe spijkerbroek koopt, maak je eerst hetzelfde bedrag over naar je spaarrekening. Zo spaar je ongemerkt een leuk bedrag per maand (of zelfs flink, ligt er maar net aan hoeveel geld je nu uitgeeft) en denk je nog eens goed na over de aankoop ook.

3. ‘Hoe lang moet ik hiervoor werken?’

Sta je op het punt om iets te kopen? Reken dan eerst uit hoe lang je moet werken om dat bedrag terug te verdienen. De rekensom is simpel: deel je uurloon (te vinden op je loonstrook of anders uit te rekenen) door de prijs van het product, et voilà. Ook deze tip geeft je even een moment om over je uitgave na te denken en stelt je de vraag: is dat het écht waard?

4. Pas de indeling van je kast aan om te sparen

Mest je kast eens uit en pas vervolgens meteen de indeling aan. Wedden dat je meer kleding hebt dan je dacht en dat je waarschijnlijk niet eens nieuwe kleding nodig hebt voor de zomer?

5. Leg een notitieboekje bij de vuilnisbak

Ben jij iemand die eten vaak weggooit, omdat het over de datum is? Leg dan een notitieboekje bij de vuilnisbak, waarin je elk product dat je weggooit opschrijft.

Reken aan het einde van de maand eens uit hoeveel die producten je gekost hebben (bijvoorbeeld met de website van Albert Heijn) en je schrikt je kapot. Zo zie je in dat je niet alleen eten, maar ook geld weggooit.

6. Zorg voor de juiste bandenspanning bij je auto

Pak vaker de fiets in plaats van de auto, is zo’n tip die we allemaal wel kennen. Maar wist je ook dat goed opgepompte banden het brandstofverbruik met bijna drie procent verlagen? Dat betekent dat je minder vaak hoeft te tanken en op de lange termijn serieus geld bespaart. Zeker met de hoge brandstofprijzen van dit moment…

Hier vind je 7 andere verrassende tips om brandstof te besparen.

7. Koop niet alleen maar iets omdat het in de aanbieding is

Let goed op bij aanbiedingen. Als je iets alleen maar koopt omdat er korting is (bijvoorbeeld een tweede shirt, omdat je dan twintig procent korting krijgt op beiden), bespaar je in feite geen geld. Of wat dacht je van een A-merk in de aanbieding, terwijl het huismerk nog steeds goedkoper is?

In andere situaties kun je beter wachten tot iets in de aanbieding is. Als je een bepaald verzorgingsmerk gebruikt en dat vaak in de aanbieding is, of als je een grote uitgave wil doen en Black Friday (of een andere kortingsactie) er weer bijna aankomt.

8. Repareer dingen die kapot zijn

Tegenwoordig is het zo makkelijk om een nieuw product morgen in huis te hebben, dat we er niet meer bij stilstaan dat we iets ook kunnen repareren. Als je geen handige vader (of moeder) hebt die je op kunt bellen, is er op YouTube tegenwoordig een hoop info te vinden. En anders kun je jouw kapotte product altijd nog naar een reparatiewinkel brengen.

Dit zijn natuurlijk maar acht voorbeelden van tips om meer te sparen. Met een beetje creatief denken, zal je zien dat er honderdduizenden manier zijn om geld te besparen en sparen; van frisdrank inwisselen voor water tot doordeweeks naar de film gaan.

Financiële buffer sparen? Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig

We zeggen niet dat je ze allemaal moet opvolgen, maar het is wel goed om hier af en toe bewust van te zijn. Vervolgens kies je uit welke bij jou passen. Voor de één zal de sportschool opgeven geen optie zijn, terwijl de ander net zo tevreden is met een rondje hardlopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.