Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Human Interest 31 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Luxemburg Stad is verrassend leuk: de hotspots en hippe barretjes

In dit reisverslag vind je de beste tips voor een verrassend veelzijdige citytrip in Luxemburg Stad. Een mini-break die je gewoon met de auto kan doen, maar waarbij je er wel even helemaal uit bent in een compleet andere omgeving vol historische, natuurlijke, culturele en culinaire topattracties.

In ruim vier uur rijden (afhankelijk van waar je woont), ben je in het centrum van de hoofdstad van het oude Groothertogdom Luxemburg. Hier vind je alle ingrediënten voor een geslaagd weekendje of midweekje weg. Het unieke aan Luxemburg Stad is dat deze is onderverdeeld in een benedenstad en een bovenstad. Dat wilden we wel een keer uitgebreid bekijken.

Novotel Luxemburg Centre

Qua accommodatie kozen we voor het Novotel Luxemburg Centre, vanwege de centrale ligging en comfort. Op loopafstand vind je de leukste toeristische plekjes van de stad, zonder dat je in drukte of lawaai zit. Het hotel zelf is comfortabel, modern en van alle gemakken voorzien. Het is ook een aanrader als je met kinderen reist, wat in ons geval zo was, want ze hebben ook speciale familiekamers.

Deze verrassend leuke plekjes in Luxemburg Stad moet je ontdekken
Novotel Luxemburg Centre bleek een fijne uitvalsbasis (Afbeelding: Novotel)

Geen enorme spannendheid, maar zeker goed verzorgd en wat je zoekt in een goed hotel: lekkere bedden, een fijne en goede douche, ruime kamer, een moderne gym, een uitstekend en uitgebreid ontbijt met veel keuze en een professionele en vriendelijke staf.

Deze verrassend leuke plekjes in Luxemburg Stad moet je ontdekken
Mooie, ruime en comfortabele kamers (Afbeelding: Novotel)

Er is een hotelbar en een restaurant waar ze een divers cocktailaanbod hebben en een prima kaart. Sowieso valt er op culinair gebied veel te genieten in Luxemburg Stad. Met name de oude brouwerijwijk is een dikke aanrader met tal van leuke kroegjes, lekkere terrassen en veel gezelligheid.

Schitterende panorama’s over Luxemburg Stad

Voor je de dag begint met het ontbijtbuffet, raad ik je aan even te dauwtrappen. Sta een dag een keer vroeg op, rond zonsopgang, steek de weg over en loop honderd meter naar beneden, naar een verscholen panoramapunt dat ik toevallig ontdekte. Hier staan drie bankjes, waar ik in de dagen dat ik er was, nooit iemand anders aantrof. In stilte genoot ik daar van hoe de zon opkwam en de bovenstad in een sprookjesachtig roze licht deed baden terwijl de oude benedenstad nog in de schaduw lag.

Deze verrassend leuke plekjes in Luxemburg Stad moet je ontdekken
Het magische uurtje als de zon opkomt (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Na het ontbijt liepen we vanuit het Novotel over de hoge brug die een adembenemend uitzicht (tikje hoogtevrees) biedt op de omliggende natuur en het oude gedeelte van Luxemburg Stad, in de vallei. Je zult hier vaak stoppen om foto’s te maken. Aan het eind van de brug, zie je aan je rechterhand een oorlogsmonument met een eeuwige vlam. Daarna ben je plots in het centrum van de bovenstad.

Na deze vorstelijke entree loop je op je gemak de oude binnenstad in en heb je direct keuze uit tal van koffiebarretjes, leuke winkels, restaurantjes en mooie steegjes en pleintjes. In cultuurcentrum Les Rotondes moet je absoluut zijn als je van (live) muziek houdt. Nu we weer mogen feesten, kunnen hier live optredens worden bijgewoond.

Deze verrassend leuke plekjes in Luxemburg Stad moet je ontdekken
De oude beneden-stad (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Hippe barretjes en hotspots in Luxemburg Stad

1. Hippe barretjes en koffietentjes

Luxemburg Stad zit vol hippe barretjes, koffietentjes en restaurants. Wij kwamen langs Um Plateau, Paname, Konrad, Strogoff, Beim Renert, Les Copains d’Abord, Honney/Mustard en Cafe des Artistes. Google erop los en kies je favoriete tentje uit.

2. Le Chemin de la Corniche

Met deze mooie wandeling door Luxemburg Stad, die niet te lang is, heb je een waanzinnig uitzicht over het oude centrum van de benedenstad. Deze weg wordt ook wel het ‘mooiste balkon van Europa’ genoemd. Haal een gratis routekaart bij de VVV of de receptie van het Novotel of gebruik de app op je smartphone. Je loopt langs de Alzette-vallei op de verdedigingswerken die de Spanjaarden en Fransen gebouwd hebben in de 17e eeuw.

3. Grund

Een gezellige wijk waar je op je gemak doorheen kan slenteren. Er zijn hoogteverschillen wat het voor Nederlanders bijzonder maakt. Die kun je prima lopen, maar ook met een lift afleggen. Ook tref je er de resten van de Middeleeuwse stadsmuur aan, die een bezoek zeker waard zijn.

4. Pfaffenthal Lift

Met deze glazen lift kun je snel en gratis vanuit Pescatore Park, gelegen in het centrum van Luxemburg Stad, naar de wijk Pfaffenthal. Dit is niet alleen een prettige en comfortabele verplaatsing maar ook een spectaculaire, want je krijgt onderweg een uniek panoramisch uitzicht voorgeschoteld.

5. Pont Adolphe

Indrukwekkende 150 meter lange, oude brug over de Pëtrus rivier. De brug is vernoemd naar Groothertog Adolphe die de stad regeerde rond de wisseling van de 19 naar de 20e eeuw. De brug verbindt de Boulevard Royal met de Avenue de la Liberté.

Deze verrassend leuke plekjes in Luxemburg Stad moet je ontdekken
Naast stedelijke bebouwing, is er ook veel groen en wandelgelegenheid (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Overige aanraders: Cathédrale Notre-Dame, Palais Grand-Ducal en de verschillende historische en kunstmusea die de stad rijk is. Als je dit wil doen, kom je al snel tijd te kort. Een lang weekend Luxemburg Stad is dus zeker nodig om er alles uit te halen. Wij hebben in elk geval genoten!

Extra tip: Als je de komende maanden van plan bent te gaan, tref je er een kerstmarkt op een mooie plek met geweldig uitzicht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.