Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Sterke documentaire Tina Turner gratis op NPO

Tina Turner is gisteren (24 mei 2023) overleden na een lang ziektebed. De iconische zangeres doorliep verschillende decennia als een van de grootste zangeressen aller tijden. Tijd voor de documentaire die haar voornaam draagt en nu gratis is te streamen op de website van NPO 3.

Sommige artiesten behoeven geen introductie en de wildharige Tina Turner lijkt daar eentje van. Maar schijnt bedriegt, iets wat ze zelf in de beginjaren van haar carrière aan den lijve heeft ondervonden. Letterlijk.

Ike en Tina Turner

Eind jaren 50 ontmoette Anna Mae Bullock, zoals de zangeres oorspronkelijk heet, rock-‘n-rollpionier Ike Turner. Ze kreeg als concertbezoekster de kans om op het podium haar zangkunsten te vertonen, zoals dat toen nog ging, waarna Ike haar vroeg als achtergrondzangeres.

ike en tina turner, gratis documentaire op npo 3
Ike en Tina Turner (Afbeelding: ANP)

De twee kregen al snel een relatie en zo ontstond het legendarische duo Ike & Tina Turner. Tussen 1960 en 1976 scoorde het stel grote hits, maar achter de huisdeur bleek de man des huizes losse handjes te hebben, en dat kun je gerust interpreteren als een eufemisme.

Documentaire gratis op NPO 3

het grootste gedeelte van de documentaire gaat over Ike en Tina Turner en al het drama dat zich binnenshuis heeft afgespeeld. Dit is ook een groot onderdeel van haar leven, maar ons inziens had het wel wat minder Ike mogen zijn.

Toch komt ook de rest van haar carrière mooi in beeld en zie je Tina Turner in de jaren 80 uit haar cocon kruipen, waarin ze zich ontpopt tot een van de meest kleurrijke vlinders ooit binnen de popmuziek. De documentaire is nu gratis te streamen via de website van NPO 3.

In de stemming gekomen? Check dan de beste muziekfilms volgens IMDb. In Utrecht was onlangs overigens de musical Tina Turner de Musical te zien. Onze collega Erik Jonk sprak daar destijds over met hoofdrolspeelster Nyassa Alberta.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.