Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 22 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo blijf je fysiek en mentaal fit tijdens het thuiswerken

Door de verscherpte maatregelen is de kans groot dat je weer meer moet thuiswerken. Tijd om ook thuis de maatregelen weer eens aan te scherpen. Zo blijf je fysiek en mentaal fit.

De meeste mensen die thuiswerken weten wat ze fout doen, maar worden er niet aan herinnerd. Wij zeggen: print deze tips uit en plak ze op je koelkast of een andere prominente plek.

Fit blijven tijdens thuiswerken

Met een aantal simpele rituelen en zelf opgelegde regels zorg je ervoor dat je zowel mentaal als fysiek fit blijft. Als het goed is, kun je uiteindelijk niet meer zonder die rituelen.

1. Begin je werkdag met een fris ochtendritueel

Veel thuiswerkers staan op, drinken een kop koffie en nemen plaats achter hun computer. Op deze manier bereid je jezelf mentaal niet voor op een werkdag. Begin de dag met het ochtendritueel dat je gewend bent. Douchen, aankleden, ontbijten en een klein stukje wandelen of fietsen. Zo begin én eindig je de werkdag fitter en raak je minder snel in een sleur.

2. Investeer in een scherm en bureaustoel

Alles begint bij een goede werkhouding. Dagenlang achter een laptop op een houten stoel is slecht voor je lichaam en ogen. Investeer in een goede bureaustoel. En werk met een scherm, toetsenbord en muis. Zorg dat je rechtop zit en niet naar beneden hoeft te kijken om je scherm te zien. Bij veel werknemers is het mogelijk om de werkcomputer en bureaustoel op te halen en tijdelijk thuis neer te zetten. Andere werknemers dekken bepaalde kosten. Zo niet, investeer dan zelf. Op lange termijn heb je hier profijt van.

3. Besteed je pauze nuttig

Veel mensen die thuiswerken eten achter hun laptop. De pauze schiet er al snel bij in, waardoor je minder productief wordt en minder beweegt. Spreek met jezelf af dat pauze ook echt pauze is. Ga bijvoorbeeld iedere dag een halfuurtje wandelen of fietsen tijdens je werkdag, al dan niet met een vriend of collega die in de buurt woont.

4. 60 push-ups of squats per dag

Spreek met jezelf af dat je tijdens je werkdag, buiten je pauze om, drie keer een moment pakt om te bewegen. Doe de ene dag drie keer een sessie van 20 push-ups en de andere dag drie keer een sessie van 20 squats. Zo zoom je drie keer per dag uit (goed voor je productiviteit) en werk je ook nog aan je lichaam. Door de ene dag squats en de andere dag push-ups te doen, geef je beide spiergroepen rust.

5. Eet gezond en vermijd snacks

Beter gezegd: eet niet ongezond. Er zijn maar weinig mensen die zich tijdens het thuiswerken kunnen beheersen als de voorraadkast vol ligt met lekkernij. Haal door de week geen koekjes en snoep in huis, want voordat je het weet zijn de zakken leeg. Ontbijt gezond, met een van deze voedingsmiddelen. Zorg voor een lekkere, maar gebalanceerde lunch. En kook ‘s avonds zelf je eten. Hello Fresh (of een vergelijkbare dienst) is je beste vriend.

6. Heb dagelijks online contact met collega’s

De mens is een sociaal dier. Mensen die thuiswerken missen vooral de dagelijkse praatjes bij het koffieapparaat en andere sociale contacten. Spreek met je team af om elkaar dagelijks online te ontmoeten via Zoom, Teams of een ander programma. Ook als er niets werk gerelateerds is te bespreken, is dit een belangrijke routine. Een kwartiertje slap ouwehoeren is ook nuttig.

7. Hou werk en privé gescheiden

Het is niet goed om je thuiskantoor in je woonkamer te hebben. En als het niet anders kan, ruim de boel dan direct op na je werkdag. Zet de bureaustoel en het scherm uit het zicht, anders ben je onbewust de hele dag met je werk bezig. Zorg er daarnaast voor dat je altijd in een opgeruimde omgeving aan het werk bent. Zet bijvoorbeeld de vaat even in de vaatwasser voordat je met de werkdag begint.

8. Eindig je dag buiten

Het is aanlokkelijk om na je werkdag een biertje te pakken, om daarna direct te beginnen met koken. Voordat je het weet lig je voor de televisie en is de dag voorbij. Spreek met jezelf af om iedere werkdag te eindigen met een wandeling of fietstocht. Dat hoeft helemaal niet zo lang te zijn, een half uurtje is prima. Op deze manier leeg je je hoofd en geef je jouw ogen de kost om wat verder te kijken dan een scherm.

9. Smartphone ‘s avonds weg

Leg in de avonduren je smartphone weg, tijdens het thuiswerken zit je al genoeg met je hoofd dicht op een scherm. Dit geeft ongelooflijk veel rust en extra tijd om andere dingen te doen. Het zorgt voor een betere nachtrust, die zowel je mentale als fysieke fitheid ten goede komt. Lees hier waarom het belangrijk is ‘s nachts de smartphone uit je slaapkamer te verbannen.

🗣 Check ook: Productiever worden? Stop met deze gewoonte in de morgen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.