Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 3 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Productiever worden? Stop met deze gewoonte in de morgen

In de morgen ben je waarschijnlijk op je scherpst, het meest creatief en het productiefst. Je bent nog niet moe van de dag en hebt nog geen last van een middagdip door bijvoorbeeld een zware lunch. Maar in plaats van deze state of mind gebruik te maken, is er één ding dat we massaal als eerste doen. Als jij bij de 75 procent van de jonge mensen tot 35 jaar hoort die hier ook zijn dag mee begint, dan weet je het antwoord waarschijnlijk al: die ellendige telefoon.

Maar nu denk je: waarom is dat zo erg dan? En wat moet ik anders doen?

Waarom je je dag niet zo moeten beginnen met je telefoon

We gaan ermee naar bed en we staan ermee op: onze telefoon. Driekwart van de jonge mensen pakt meteen hun telefoon als ze wakker worden. En net zoals dat je telefoon een negatief effect heeft op je slaap, heeft je schermtijd ‘s ochtends ook een negatieve impact op je productiviteit.

Als je de ochtend begint is je mentale, emotionele en fysieke energie op z’n hoogtepunt. Eigenlijk zou je het eerste uur van de dag dus het best kunnen besteden aan je hoogste prioriteiten, of dat nou op werkgebied of persoonlijk vlak is. Eén ding is zeker: je hoogste prioriteiten zijn waarschijnlijk niet Facebook, Instagram en je e-mail. Ook al is dat helemaal in je systeem gesleten.

Over e-mail gesproken: begin je jouw werkdag met het openen van je e-mail? Het probleem met zo vroeg reageren op e-mails of andere berichten is dat het je in een staat van reactie brengt. Het vult je hoofd met taken, stressoren en mini-branden die je moet blussen voordat je nog maar de kans hebt gehad om te werken aan je hoogste prioriteit.

Hetzelfde geldt voor het grijpen naar je telefoon als je ‘s ochtends wakker wordt. Door alle berichten nemen je stress levels toe, word je afgeleid van andere taken en kun je je overweldigd voelen. Dit merk je de hele dag in je productiviteit. En bovendien: we weten allemaal dat er zo 15 tot 20 minuten voorbij gaan als we ‘even snel scrollen’ en dan moeten we ons nog haasten ook.

Wat kun je dan wel als eerste doen ‘s ochtends?

Goed, maar wat kan je dan wel doen ‘s ochtends? Zelf vind ik het heerlijk om meteen te gaan schrijven, maar ik snap dat er genoeg mensen zijn die geen zin hebben om meteen na een frisse douche met werk aan de slag te gaan. Wat voor jou een fijne ochtendroutine is, hangt helemaal van jou af. Maar we kunnen je wel wat inspiratie meegeven.

Lees

Kijk naar de ochtendroutines van succesvolle mensen en je zal zien dat dit een veelvoorkomende is. De gemiddelde miljonair leest minstens twee boeken per maand (voor niet-miljonairs ligt dat gemiddelde op vier per jaar). Dat komt omdat ze constant willen blijven leren. Aangezien je ‘s ochtends op je scherpst bent is dit een goed moment om er een boek bij te pakken.

Lees ook: 7 simpele en verrassende gewoontes van de gemiddelde miljonair

Beweeg

Het zou geen nieuws moeten zijn dat beweging goed voor je is. Maar ‘s ochtends sporten brengt nog een hoop andere voordelen met zich mee. Zo toont onderzoek aan dat mensen die overdag sporten meer energie en een meer positieve mindset hebben, wat leidt tot meer productiviteit.

‘s Ochtends heb je waarschijnlijk nog niet zoveel excuusjes bedacht waarom je niet zou moeten sporten, zoals ‘s avonds misschien wel het geval is (van vermoeidheid tot een vriend die vraagt of je gezellig komt eten). Samen met die energieboost noemen wij dat een win-win.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: uit ander onderzoek blijkt dat mensen die om 7 uur ‘s ochtends sporten langer slapen en met een nog betere kwaliteit ook dan mensen die later op de dag trainden. Overigens hoeft het sporten niet lang te duren, slechts een paar minuten maakt al een verschil. En bewegen kan je zo breed trekken als je wil: van een blokje om met een podcast tot een keiharde sessie in de sportschool, jij kiest.

Ontbijt

Uit onderzoek blijkt dat niet ontbijten een negatieve invloed heeft op je productiviteit, omdat het je kortetermijngeheugen beïnvloedt en je niet die boost in cognitieve prestaties geeft.

Bekijk ook eens de ochtendroutine van succesvolle CEO’s en ondernemers voor inspiratie voor je eigen ochtenden. Vind je het lastig om afscheid te nemen van je telefoon? Kijk de Netflix-docu The Social Dilemma en check deze tips om te minderen met social media.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Productiever worden? Stop met deze gewoonte in de morgen
Sluiten