Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

The Mandalorian is de achilleshiel van Disney+ geworden

Disney+ is dankzij The Mandalorian absurd snel uitgegroeid tot een megasucces. Daarmee is de Star Wars-serie ook meteen de grote zwakke plek van de streamingdienst.

Dat Netflix flinke concurrentie zou gaan krijgen, dat wisten we. Maar dat Disney+ zo snel in de buurt zou komen zag niemand aankomen. Zelfs de meest optimistische voorspellingen van Disney zelf waren te conservatief.

Content is king

Content is king, zegt men vaak. Dat geldt al helemaal voor de oorlog die op dit moment tussen streamingdiensten woedt. Netflix moet aan twee kanten oppassen: aan de ene kant houden grote studio’s praktisch al hun blockbusters voor zichzelf, voor hun eigen streamingdiensten.

Daardoor kan de Grote Rode N steeds minder klassiekers en recentere topfilms tijdelijk aanbieden. Dan is er nog maar één optie: zelf Originals maken. Dat doet Netflix nu al een flink aantal jaar, maar dan hebben we het over een paar jaar. Niet over de decennia die partijen als Warner Bros, Disney en MGM (nu van Amazon) hebben.

Disney+ door het dak

Die hebben megafranchises, waarme potentiële abonnees zijn opgegroeid. De kracht daarvan zag je dus bij Disney+: The Mandalorian, een Star Wars-serie, zorgde er in één klap voor dat Disney+ binnen 24 uur de meest optimistische doelstellingen voor het complete eerste jaar behaalde.

De entertanmentgigant schroefde het tempo meteen op. Disney+ is de toekomst, dat was duidelijk voor het bedrijf. Door de pandemie lagen veel producties stil, maar de ambitie is enorm: het aantal geplande peperdure Marvel en Star Wars-series schiet door het dak.

De 10 mooiste vrouwen van Nederland volgens de Nederlandse man

Wanneer zeg jij je abonnement op?

Dat is ook nodig. Want ja, Disney+ is nu een waanzinnig succes en kan zelfs tegen alle verwachtingen in Netflix in gaan halen. Maar daarvoor is de streamingdienst vooralsnog afhankelijk van voornamelijk één show: The Mandalorian.

Het grote Amerikaanse online magazine Looper besloot onlangs zijn lezers een vraag te stellen: stel Disney zou een Original cancelen, bij welke Original zou jij dan je abonnement opzeggen?

Het is geen wetenschappelijk onderzoek en Looper is niet eens duidelijk over het aantal respondenten. Neem dit soort resultaten dan ook vooral met een korrel zout. Maar het is een interessant vraagstuk: waar moet Disney nou echt niet aan komen?

Geen Wanda, wel Jeff Goldblum

Series als WandaVision en The Falcon and The Winter Soldier telden niet mee. Die kan Disney moeilijk cancelen, gezien het miniseries zijn. Het hele punt is dat ze geen nieuwe seizoenen krijgen.

Tien procent van de respondenten, Amerikanen dus, beweren hun abonnement op te zullen zeggen als Disney The World According to Jeff Goldblum zou cancelen. Dat is een docuserie waarvan een tweede seizoen in de maak is.

11.55 procent zou direct zijn abbonnement opzeggen als The Mighty Ducks: Game Changers ermee zou kappen, de nieuwe versie van de nostalgische 90’s-franchise. Ook daarvan komt, gelukkig voor die respondenten, gewoon een tweede seizoen.

High School Musical: The Musical: The Series

De show met de op één na meeste stemmen is, komt ie, High School Musical: The Musical: The Series. Een belachelijke naam, maar ook een show met succes. Maar liefst 15 procent van de respondenten hoeft geen Disney+ meer als die serie stopt.

Gelukkig gaf Disney al het groene licht voor een twede seizoen nog voor het eerste seizoen van start ging.

De grote achilleshiel: The Mandalorian

De overduidelijke ‘winnaar’, een dubieuze term in deze context, is echter The Mandalorian. Iets meer dan maar liefst vijftig procent van alle respondenten van de peiling van Looper zou meteen zijn of haar Disney+-abonnement opzeggen als de Star Wars-serie wordt gecanceld.

Het percentage is indrukwekkend, maar erg verrassend is het niet. The Mandalorian is, zoals we al zo vaak benadrukt hebben, dé Original waardoor Disney+ gigantisch in abonnee-aantallen wist te groeien eind 2019 en 2020.

Alternatieven en principes

Op het moment van schrijven heeft Disney+ blijkbaar nog te weinig alternatieven om die abonnees zoet te houden. Daar komt gelukkig met meer dan tien nieuwe Star Wars-projecten snel verandering in. Later dit jaar komt bijvoorbeeld The Book of Bobba Fett uit.

Vergeet ook niet dat dit soort onderzoekjes een vertekend beeld kunnen geven. Zeggen dat je direct met Disney+ stopt als het bedrijf je favoriete serie cancelt, betekent niet automatisch dat je dat ook echt in de praktijk gaat doen. Men is in theoretische situaties vaak een stuk principiëler dan in het echt.

Gelukkig hoeven we daar niet achter te komen. Na de tegenvallende nieuwe filmtrilogie rondom Star Wars zal Disney gretig het succes van The Mandalorian aangrijpen om alsnog het succes te behalen dat men voor ogen had voor de overneme van Lucasfilm.

Coronostalgie: 12 tatoeages die de pandemie vereeuwigen

Looper

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.